Subaru се сбогува с бензиновия WRX STI

Легендарният модел на Subaru - Impreza WRX STI, който в последните години се превърна само в WRX STI, приключва жизнения си цикъл като автомобил, задвижван от бензинов двигател. Японската марка опроверга слуховете, че ще предложи на пазара ново поколение на WRX STI и вместо това обяви, че спортната версия няма бъдеще, тъй като предстои намаляване на вредните емисии, отделяни от гамата модели на японския производител.

През 2020 година се появиха слухове, че следващото поколение на WRX STI ще е с хибридно задвижване и с мощност над 400 конски сили, но дори и развитието на този модел да е започнало, сега той вече не е актуален.

В Subaru обаче не се отказват от името WRX STI и от компанията намекнаха, че моделът може да има бедеще, което да не е свързано с двигателите с вътрешно горене. Предполага се, че електрификацията ще присъства сериозно при следващото поколение модели на Subaru, като новият концепт STI E-RA Challenge Project дава индикации за развитието в тази посока.

За разлика от други автомобилни марки, шефовете на Subaru явно са наясно с това колко ценна е иконата WRX STI и колко е важно това означение за феновете на бранда.

“Марките Subaru WRX STI и STI представляват зенита на по-спортните и по-мощни модели на Subaru, които демонстрират уникалната ДНК на Subaru и нашето рали наследство. Гледаме към бъдещето и към внедряването на най-важното от STI в следващото поколение модели на компанията”, се казва в съобщението на Subaru.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти