Себастиан Коу: Федерациите създадоха прецедент със забраната да не допускат спортисти от Русия и Беларус

Спортните федерации създадоха прецедент като забраниха на руските и беларуски спортисти да участват на международни състезания след инвазията в Украйна и те трябва да останат твърди в решението си. Това заяви президентът на Световната атлетика Себастиан Коу. Британецът е двукратен олимпийски шампион на 1500 метра и двукратен сребърен медалист на 800 метра от Игрите в Москва 1980 и Лос Анджелис 1984. 

Коу даде пресконференция четири дни преди началото на световното първенство по лека атлетика в зала. Спортистите на Русия и Беларус са изключени от това събитие, което ще се проведе в сръбската столица Белград. 

"Няма нито една спортна федерация, която естествено да иска да изключи отбори или отделни лица. Това не е нещо, заради което сме в спорта. Но мисля, че трябва да признаем, че това променя играта. И да, това ще създаде прецеденти", каза Коу по време на видеоконферентен разговор. 

Беларус получи забрана за домакинство на международни състезания по лека атлетика

Спортисти и отбори от Русия и Беларус бяха изключени от десетки спортове, след като руските сили нахлуха в Украйна миналия месец, а някои войници влязоха през Беларус. Най-големите събития, които ще бъдат засегнати от решението, включват предстоящото първенство по лека атлетика, световното първенство по фигурно пързаляне и футбола. 

"Абсолютно приемаме, че това ще създаде прецеденти и тези прецеденти ще трябва да се сблъскват с нас години наред. Не сме направили това лесно заради самите нас, но все пак е правилно решение. Не можете да имате нации-агресори, които промениха пейзажа, а действията на техните правителства повлияха върху обединението на спорта, и да не вземете мерки", добави Коу. 

Световната атлетика лиши всички спортисти от Русия и Беларус от право на участие в международни състезания

Леката атлетика е най-засегнатата за руснаците след спонсорирания от държавата допинг скандал в страната, датиращ от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година. Руснаците вече трябва да получават индивидуално разрешение, за да се състезават в международни състезания, а Руската федерация по лека атлетика е с наказание от 2015 година насам. 

"Нямам проблем със забрана за руснаци, защото това е, което направихме в нашия спорт. Не виждам защо това трябва да е различно във всеки друг спорт, ако правите тази преценка за почтеността на спорта. Господи, във футбола вече има отбори, които няма да играят в плейофни кръгове. Въздействието е навсякъде. Така че всички те ще трябва да останат наистина твърди и да направят точно това, което направихме ние", добави президентът на Световната атлетика.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти