Томас Бах няма да посети Параолимпийските игри през март

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах няма да посети Зимните параолимпийски игри в Пекин през месец март, обяви пресслужбата след края на церемонията по закриването.

Закриха Игрите в Пекин, щафетата е предадена на Милано и Кортина д'Ампецо

Както и самата Олимпиада, Зимните параолимпийски игри ще се проведат в зaтворен балон за всички участници, което се налага заради пандемията от КОВИД-19. А неявяването му е договорено с шефа на параолимпийците Андрю Парсънс, докато Бах е пожелал на всички участници в Игрите за хора с увреждания "всичко най-добро". Олимпийската организация ще бъде представена на събитието от 4-и до 13-и  март от вицепрезидента Сер Миан Нг от Сингапур.

Посещението на Бах на Летните параолимпийски игри в Токио миналата година беше критикувано от някои среди като особен риск за здравето. Също така Томас Бах даде и варианти кога китайската тенисистка Шуай Пън може да посети седалището на МОК в Швейцария.

"Надявам се, че ще дойде в Лозана през лятото или началото на есента“, каза той пред германската медийна група "Функе".

Случаят със Шуай Пън нашумя, след като тя обвини висш китайски политик в сексуално насилие. Малко по-късно обаче самата тя отрече някога да е отправяла обвинения за сексуално посегателство и добави, че сама е изтрила своя пост в социалните мрежи през ноември, в който изглежда, че изказва подобно твърдение. Самият Бах няколко пъти е бил в контакт с нея и обясни, в това число и на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти