Ники Желязков пред Sportal.bg: Огромна чест е да водя България! Трябва да работим много, но имаме голям потенциал 🏐

Николай Желязков днес бе избран за нов селекционер на националния отбор на България по волейбол за маже. 51-годишният специалист се е договорил с Българската федерация по волейбол да води държавния тим до края на Олимпийските игри в Париж 2024, научи Sportal.bg.

Волейболистите на България имат нов селекционер

Очаква се Николай Желязков да дебютира начело на България в турнира на Волейболната лига на нациите през 2022 година, а най-важното състезание за годината е световното първенство за мъже в Русия през есента.

“С президента на БФ Волейбол Любо Ганев се договорихме да водя отбора в този олимпийски цикъл, до края на Игрите в Париж 2024. До няколко дни ще обявя и щабът, с който ще работя. Идеята ми е той да е изцяло български. Единствено кондиционния треньор може да е чужденец”, коментира новият селекционер на България Николай Желязков специално пред Sportal.bg.

“Не съм говорил все още лично с Цветан Соколов и Тодор Скримов дали ще продължат да играят за националния отбор на България. За мен те са много важни, не само като състезатели, но и като личности. И двамата могат да дадат още много на националния отбор на България. Опитът на Соколов и Скримов е безценен - и като състезатели и като хора”, добави Ники Желязков.

Цветан Соколов остава в националния отбор

“Състезанията, за които ще се подготвяме през тази 2022 година са две - Волейболната лига на нациите и Световното първенство в Русия. Идеята ми е да събера националния отбор веднага след края на първенствата, в които играят най-добрите ни волейболисти и това да стане без големи почивки”, допълни новият селекционер на България.

“За мен е огромна чест да водя България! Отборът разполага с много талантливи и качествени момчета. Ако работим много, можем да постигнем много добри резултати. Какви са целите ни? Първо във VNL ще искам да покажем игра, която да се доближава до отборите - световни сили. И да започнем да бием тимове от Топ 4 в света. Това е необходимо, за да вървим напред и да имаме шансове за участие на Олимпийските игри в Париж 2024.

Не можем да си поставяме ниски цели!

Много работа трябва да свършим. Голям обем от работа ни предстои - физическа, тактическа и психологическа! Имаме момчета, които разполагат с голям потенциал и се надявам да го разкрием и то скоро. Да, имаме и проблеми, не сме като Полша, която разполага с поне 30 волейболисти от най-висока световна класа, но разполагаме с волейболисти, с които можем да постигнем целите си”, категоричен е Николай Желязков, който е и старши треньор на вицешампиона на България Нефтохимик 2010 (Бургас).

“За световното първенство в Русия се целим първо в преодоляване на предварителната група, в която сме заедно с Полша, САЩ и Мексико. Реално е да се борим за второто място в групата. Имаме сили да се противопоставим и победим отбора на САЩ. Чува се, че в него предстоят доста промени, което би било благоприятно за нас. Нашата цел е да сме втори в групата, да бием САЩ и Мексико, и да продължим напред. Имаме капацитета да го напарвам още повече, че ще играем двубоите си в Новосибирск. Това е голям бонус за нас, защото би трябвало да се чувстваме като у дома си благодарение на отличната дългогодишна работа на Пламен Константинов и неговият български щаб там през последните години. Условията в Новосибирск са прекрасни и се надявам да се възползваме максимално от тях”, завърши Николай Желязков първото си изказване като селекционер на България, което даде специално пред Sportal.bg.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти