Челси и Ливърпул освободиха пътя за Ман Сити след зрелищно, но самоубийствено реми

Вторият и третият във временното класиране на Премиър лийгЧелси и Ливърпул, направиха зрелищно 2:2 в дербито от 21-вия кръг на английското първенство. Садио Мане откри резултата в осмата минута, a Мохамед Салах удвои в 26-ата. Домакините изравниха още до почивката след попадения на Матео Ковачич (42') и Кристиан Пулишич (45'). През второто полувреме Едуар Менди направи две важни спасявания след опасни удари на Салах и Мане, а веднъж и Куивин Келъхър се намеси добре след шут отблизо на Пулишич. След този резултат разликата между двата отбора остава една точка в полза на лондончани, които обаче имат и мач повече от мърсисайдци. Изоставането от лидера Манчестър Сити пък вече е съответно 10 и 11 пункта, при условие че шампионите са изиграли един двубой повече от Ливърпул.

И в двата отбора имаше множество кадрови проблеми.

Челси беше без двамата си титулярни крайни бранители Бен Чилуел и Рийс Джеймс, които са контузени. Андреас Кристенсен също пропусна двубоя заради травма. По-рано днес стана ясно пък, че Ромелу Лукаку е наказан заради интервюто, което бе публикувано в самия край на миналата година, с изваждане от групата. Промените от мача с Брайтън бяха общо пет. Силва, Чалоба, Алонсо, Канте и Хавертц, който стартира на върха на атаката, бяха титуляри.

Ливърпул бе без Алисон Бекер, Роберто Фирмино и Жоел Матип, които са с положителни тестове за коронавирус. По същата причина Юрген Клоп не можеше да води отбора от скамейката. Тиаго Алкантара, Такуми Минамино и Дивок Ориги са контузени, а Андрю Робъртсън  изтърпяваше наказание. Три бяха корекциите от мача с Лестър, който "червените" загубиха с 0:1. Келъхър, Конате и Милнър започнаха.

Още в първата минута Садио Мане получи жълт картон за удар с лакът в лицето на Аспиликуета. Бранителят настояваше Мане да бъде изгонен, но в неговите действия нямаше никакъв умисъл, така че червен картон не му бе показан.

Домакините започнаха много енергично, но първата ситуация бе в актива на Ливърпул. В шестата минута Мане проби отляво и центрира много добре към Салах, който се озова очи в очи с Менди. Стражът на Челси обаче изби. Минута след това лондончани също стигнаха до чисто положение. Топката рикошира в Александър-Арнолд и попадна в Пулишич, който трябваше да преодолее само Келъхър. Резервният вратар на Ливърпул обаче се намеси блестящо.

В деветата минута Чалоба сгреши фатално, след като лошо се опита да изчисти с глава, подравяйки топката на Мане. Сенегалецът много добре задържа, премина покрай Менди и прати топката във вратата му.

В 17-ата минута главният рефер Антъни Тейлър показа само жълт картон на Пулишич, който влезе доста остро в краката на Жота. Американецът все пак игра с топката, така че това го спаси.

Мохамед Салах удвои в 26-ата минута, когато овладя добре подаване на Александър-Арнолд, справи се с Алонсо и с изключителен удар от много малък ъгъл преодоля Менди за 0:2.

В 32-рата минута Маунт като че ли умишлено подритна Цимикас, който все още бе на земята след сблъсък между двамата. ВАР прегледа ситуацията, но санкция за халфа не последва.

Малко след това Чалоба до голяма степен се реабилитира за грешката си при гола за Мане, след като със страхотен шпагат попречи на Салах да излезе сам срещу Менди и да отбележи трето попадение за гостите.

Челси се върна в мача три минути преди почивката. Алонсо стреля директно от фал към близкия ъгъл. Келъхър реагира добре и изби, но Ковачич посрещна топката от воле и със страхотен удар от границата на наказателното поле прати кълбото неспасяемо до гредата. Рюдигер бе в положение на засада, но ВАР прецени, че той не пречи на стража на гостите и попадението бе валидирано.

В добавеното време на първата Челси успя да изравни резултата. Изчистване на Рюдигер от централната зона стигна до Канте, който пусна топката към Пулишич. Конате не се намеси добре, за да попречи на своя сънародник. След това Пулишич стреля над Келхър за 2:2.

В 57-ата минута Менди спаси Челси от сигурен гол, след като изби много прецизен удар на Салах от близо 30 метра. Малко след това отново стражът на Челси бе последна преграда пред това гостите да излязат напред. Този път той спаси шут на своя сънародник Садио Мане.

В 62-рата намеса и Келъхър отново демонстрира качествата си, след като пак спаси удар на Пулишич, който засече от движение центриране на отляво.

След това темпото очаквано спадна. В последните десетина минути Челси изглеждаше по-свежият отбор и наложи натиск, но домакините не успяха да стигнат до чисти положения и логично този двубой завърши без победител.

Още от Футбол свят

Виж всички