Милтядис Тентоглу и Ивана Шпанович-Вулета са най-добрите атлети на Балканите

Олимпийският шампион на скок дължина Милтядис Тентоглу (Гърция) и най-голямата звезда на сръбската атлетика Ивана Шпанович-Вулета бяха обявени за Атлет и Атлетка на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически асоциации) на стилна Гала церемония в Белград, в която участваха ръководителите на балканската, европейската и световната атлетика.

Наградата на Тентоглу връчи президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, а я получи треньорът му – българинът Георги Помашки. Самият Тентоглу не присъства на церемонията заради подготовка за новия сезон, в който има световни първенства в зала и на открито, както и еврошампионат.

През 2021-а Милтядис Тентоглу спечели олимпийската титла на скок дължина, европейско злато в зала и оглави световната ранглиста с 8.60 м.

Ивана Шпанович-Вулета бе първа в генералното класиране на Диамантената лига в скока на дължина, завоюва балканската титла и зае четвърто място на Олимпийските игри, за да бъде избрана за най-добрата атлетка на АБАФ.

Шпанович, която вече носи фамилията Вулета, след като се омъжи за приятеля си след края на състезателния сезон, бе наградена лично от президента на Световната атлетика Себастиан Коу.

Бекре Акчам (Турция) и Адриана Вилагос (Сърбия) бяха наградени като най-добрите млади атлети на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

Акчам получи плакета си от съпрезидента на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар.

19-годишният Акчам спечели световната и европейската титла на 400 метра с препятствия. Той се състезаваше с успех и при мъжете, като доведе личните си рекорди до 49.38 на 400 м с препятствия и 46.44 на 400 м.

17-годишната Вилагос бе почетена от другия съпрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация Слободан Бранкович. Адриана също спечели европейската и световната титла на копие при девойките под 20 години. Освен това тя бе и балканска шампионка при девойките под 18 години, където постави световен рекорд с 500-грамовия уред – 70.10.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти