Олимпийският брой на списание “Атлетика” излезе от печат

Брой 124 на списание “Атлетика“ е с 64 страници и е посветен на Олимпийските игри в Токио 2020. Фантастични световни рекорди и страхотни битки за олимпийски финали и отличия бяха „черешката на атлетическата торта“ в Япония, а авторите на списанието ни връщат към тези моменти на страниците на списанието.

Корицата в този брой е запазена за тримата атлети, които подобриха световни рекорди в Токио, за да триумфират за първи път с олимпийско злато. Препятствениците Карстен Вархолм (Норвегия) и Сидни Маклафлин (САЩ) доведоха световните рекорди на 400 м хърдели до 45.94 при мъжете и 51.46 при жените – резултати, които доскоро се смятаха за недостижими. Юлимар Рохас (Венецуела) най-после превзе световния рекорд на троен скок при жените с фантастичните 15.67.

Илейн Томпсън-Хера (Ямайка) защити олимпийските си титли на 100 м и 200 м, и взе още едно злато на 4х100 м. Сифан Хасан (Нидерландия) опита уникален златен трипъл на 1500 м, 5000 м и 10 000 м, и почти успя с два златни и един бронзов медал. Индия взе своя първи медал в атлетиката, и то златен, и то в една от най-класическите дисциплини - копие. Италианецът Тамбери и катарецът Баршим споделиха титлата на скок височина, а след това дълго празнуваха ЗАЕДНО. Споделената им титла стана един от символите на игрите в Токио.

Най-великият маратонец на всички времена Елиуд Кипчоге узакони този свои статут с втора олимпийска титла. Италия за първи път спечели златото на 100 м и 4х100 м. Анита Влодарчик взе трета поредна олимпийска титла на чук. Алисън Филикс стана най-успешната атлетка в историята на олимпийските игри, като при петото си появяване на най-големия спортен форум направи бройката на олимпийските си медали 11 (7 от които са златни).

Нашият отбор от атлетически специалисти – Рая Иванова, Александър Вангелов, Боян Бойчев, Евгени Николов, Иван Чешанков, Ивайло Лазаров и Антон Бонов са анализирали всяка дисциплина и са подготвили 10 портрети на олимпийски герои от Токио.

83 страни достигнаха до финалите на олимпийските игри в Токио, а сред тях бе и България благодарение на Мирела Демирева, която участва на финала на скок височина – дисциплината, където тя бе вицешампионка на игрите в Рио де Жанейро през 2016-а. 43 нации спечелиха медали, а 23 се радваха да имат титла в атлетиката. Бяха поставени 3 световни, 12 олимпийски и 151 национални рекорди.

Феновете ще имат плакати на Карстен Вархолм, Сифан Хасан и женските щафети на Ямайка (4х100 м) и САЩ (4х400 м) с Сидни Маклафлин, Далила Мухамад, Атинг Му, Алисън Филикс, Илейн Томпсън-Хера, Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Шерика Джаксън и Бриана Уилиямс.

Дори рубриката “Полезно“ е отделена на диетите на олимпийските шампиони.

В настоящия брой 124 може да намерите също имената и резултатите на всички медалисти от националните ни шампионати през лятото, както  много снимки и резултатите на българските атлети от трите балкански шампионати и европейското отборно първенство в Стара Загора.

Над 180 снимки ще онагледят историите, статистиките и резултатите в новата “АТЛЕТИКА“.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти