Чешки милиардер скоро ще придобие 27% от Уест Хам, планът е да стане мажоритарен собственик

Чешкият милиардер Даниел Кретински е в напреднали преговори със собствениците на Уест Хам за това да купи 27% от лондонски клуб. Според "Ди Атлетик" планът на 46-годишният бизнесмен е в последствие да придобие мажоритарния дял от акциите на "чуковете". Според изданието тази сделка, която се договаря от месеци, ще сложи началото на края на ерата на управление на двамата съсобственици Дейвид Голд и Дейвид Съливън и вицепрезидентът Карън Брейди, които управляват клуба от 2010 година.

Според "Ди Атлетик" поетапната продажба от страна на настоящите собственици е свързана с клауза в договора с Корпорацията за развитие на лондонското наследство, която се явява наемодателя на "Лондон Стейдиъм". Според тази клауза, която изтича през март 2023 година, собствениците трябва да платят данък от 20% върху евентуални непредвидени приходи в размер на повече от 300 милиона паунда.

Кретински, който е собственик и на Спарта (Прага) оценява клуба на около 600 милиона паунда, което се доближава до исканата от Голд и Съливън цена от около 650 милиона. През лятото настоящите собственици разкриха, че са отхвърлили две оферти от PAI Capital, зад която стои азербайджанският бизнесмен Насиб Пириев. Тогава се твърдеше, че второто предложение е било за 350 милиона, което е значително по-малко от исканата от собствениците сума. Американците обаче не крият, че на практика клубът е обявен за продан от поне една година. По всичко изглежда, че Кретински, макар и на части, в крайна сметка ще закупи мажоритарния пакет. В момента той се държи от Съливан, който притежава 51,5% от акциите.

Още от Футбол свят

Виж всички