Фабио Куартараро е новият световен шампион в MotoGP след драма на „Мизано“

Пилотска грешка на Франческо Баная (Ducati) по-малко от пет обиколки преди края на Гран При на Емилия-Романя буквално подари световната титла в MotoGP за 2021 година на Фабио Куартараро (Yamaha).

Италианецът водеше от самия старта на втората за сезона надпревара на „Мизано“, но не издържа на напрежението и за втора поредна година не завърши на домашното си трасе, след като водеше в състезанието. Това не само позволи на Куартараро да си гарантира титлата за 2021 предсрочно, но и даде шанса на Марк Маркес (Honda) да запише своята втора поредна и общо трета победа след завръщането си в кралския клас.

Втори на подиума се качи вторият пилот на Honda Пол Еспаргаро, за когото това е първо призово класиране с японския екип след трансфера му от KTM през зимата. Тройката затвори Енеа Бастианини (Esponsorama Ducati), който си осигури второто си качване на подиума в дебютния си сезон в кралския клас с изпреварване спрямо Куартараро три завоя преди края на състезанието.

Самият французин пресече финалната линия на четвърто място, но това му бе напълно достатъчно да грабне титлата за 2021 година. 

Старт на състезанието! Най-добро потегляне направи Джак Милър (Ducati) от второто място, но Баная спря по-добре за първия завой и поведе пред своя съотборник и тръгналия пети Мигел Оливейра (KTM). 

В същото време Куартараро загуби две позиции и в средата на първия тур заемаше 17-о място зад Алекс Маркес (LCR Honda) и Жоан Мир (Suzuki). До края на обиколката лидерът в шампионата не само си върна загубеното, но дори и се придвижи до 14-а позиция.

Възходът на французина продължи и във втория тур, когато той спечели още две позиции след изпреварване срещу Йоан Зарко (Pramac Ducati) и допусната грешка от Данило Петручи (Tech 3 KTM). Състезанието за италианеца приключи във втория завой на третата обиколка, когато бе подсечен от Мир, който също напусна надпреварата.

Отпред в края на третата обиколка Баная продължаваше да води пред Милър и Марк Маркес, който с няколко агресивни маневри в първите километри мина пред Оливейра и своя съотборник Пол Еспаргаро.

Движещият се на второ място Милър отпадна от днешното състезание при преминаването на 15-я завой в края на четвърти тур. Това не само остави Баная без партньор в челото, но и подари още една позиция на Куартараро, който вече се движеше на 11-а позиция.

В средата на шестия тур лидерът в шампионата се добра до позиция в топ 10, след като извърши успешна атака срещу Икер Лекуона (Tech 3 KTM) при преминаването на деветия завой.

Три обиколки по-късно Куартараро спечели още едно място и съответно една точка, след като изпревари Хорхе Мартин (Pramac Ducati) с по-добро преминаване през спънатия първи сектор на „Мизано“.

В същото време Баная продължаваше да държи зад себе си Маркес в повторение на техния дуел от Гран При на Арагон, когато италианецът записа своята първа победа в MotoGP.

При преполовяването на дистанцията от 27 обиколки Баная продължаваше да води пред Маркес, докато Куартараро все още бе девети. Добрата новина за французина бе, че точно пред него имаше група от четирима пилоти, което му предостави златен шанс да стигне до топ 5.

Първата жертва на Куартараро стане неговият съотборник Морбидели, който първо бе атакуван от Алекс Ринс (Suzuki) във втория завой, а в последствие загуби позиция и от Лука Марини (VR46 Esponsorama Ducati), и от Куартараро. 

Няколко завоя по-късно френската звезда на Yamaha се справи и с тръгналия от първата редица Марини и така 12 обиколки преди финала вече бе на седмото място.

При изтървана от камерите маневра Куартараро е успял да мине пред Ринс в 18-я тур, а в следващия с прекрасна маневра на девети и десети завой французинът се справи и с Алейш Еспаргаро (Aprilia) в спора за петото място. Лошата новина за него е, че пасивът му спрямо Мигел Оливейра в спора за четвъртото място бе цели 8.5 секунди.

Седем тура преди края на втората за сезона надпревара на „Мизано“ Баная и Маркес продължаваха да се движат като залепени в челото. Двамата имаха аванс от 6.3 секунди спрямо Пол Еспаргаро, който пък имаше известна преднина пред Оливейра.

За разлика от дуела между Баная и Маркес в Арагон, този път италианецът започна да се откъсва спрямо своя съперник във финалните турове и така пет обиколки преди финала разликата между двамата достигна почти секунда.

Два завоя преди края на 23-я тур в Гран При на Емилия-Романя грешка на Баная го прати на земята, което буквално подари световната титла за 2021 на Фабио Куартараро без значение от финалната позиция на французина днес. 

За Баная днешното отпадане от Гран При на Емилия-Романя е втора поредна година, в която той води в тази надпревара, но не успява да стигне до карирания флаг след пилотска грешка.

Край на състезанието! Марк Маркес записа своята втора поредна и общо трета победа за 2021 година преди своя съотборник Пол Еспаргаро. Трети финалът пресече Енеа Бастианини, за когото това е втори подиум в дебютната му година.

Големият печеливш от днешния ден обаче се казва Фабио Куартараро, който с четвъртото си място в Гран При на Емилия-Романя си гарантира титлата в MotoGP за 2021 година. По този начин французинът донесе първа титла за японския производител от тази на Хорхе Лоренцо през вече далечната 2015 година.

В своя последен старт пред родна публика Валентино Роси (Petronas Yamaha SRT) успя да завърши в топ 10 след едно много тихо и спокойно състезание от страна на деветкратния световен шампион.

До края на сезон 2021 в MotoGP остават два старта, като първият от тях ще бъде за Гран При на Алгарве на „Портимао“ след две седмици.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти