Петър Белберов пред Sportal.bg: Екипът на Джошуа избра ужасна тактика срещу Усик

Един от най-добрите български боксьори в олимпийското направление Петър Белберов анализира грандиозния сблъсък Антъни Джошуа - Александър Усик от позицията на човек, който много добре познава кариерата на украинеца и е правил редица спаринг сесии с някои от най-сериозните професионалисти в тежка категория.

Усик шокира 65 хиляди в Лондон и срази категорично Джошуа за световните титли

Пред Sportal.bg Белберов сподели информираното си мнение за грешния игрови план на Джошуа и за превъзхождащите го качества на Усик, когото определи за “вероятно най-техничния за всички времена в тези дивизии”.

“За мен лично беше много интересен мач, много дългоочакван. Аз много добре познавам Усик като боксьор и знаех, че може да изненада тежката категория. Аз съм запознат много добре с неговия стил още при аматьорите, а после и като професионалист - той определено е много различен от всички останали.

Защо Усик върна шампионските пояси на Джошуа?

Предполагах, че Джошуа ще го победи, той според мен лично използва възможно най-грешната тактика, за което мисля, че е виновен екипа му. Усик е възможно най-нестандартния и вероятно най-техничен боксьор в тези дивизии и много трудно изобщо можеш да намериш спаринг партньор за него. Много неподражаем стил, такава кондиция за 100-килограмов човек, който не спира да се движи 12 рунда, е нещо невероятно. И ти да се надиграваш с него, при положение че си в свръхтежка категория и имаш взривоопасна мощ, е най-ужасното решение на екипа му.

Ето как спасиха Джошуа от нокаут, след като удариха гонга по-рано (видео) 🥊

Даже слушах инструкциите към Джошуа по време на битката, те му казваха, че се справя много добре и да продължава в същия дух - наистина беше най-ужасното решение. На негово място бих си сменил екипа моментално.

Джошуа за загубата от Усик: Нищо не виждах с едното око от 9-ия рунд 🥊

Преди около месец бях на лагер, за да съм спаринг партньор на украинеца Владислав Сиренко (18-0, 15 КО), който в началото на месеца нокаутира Александър Устинов. Негов треньор е Джеймс Алибашир, който е бившият треньор на Усик, преди да се върне към бащата на Ломаченко. Той беше на същото мнение като мен - ако Джошуа почне да се надиграва с Усик, най-вероятно ще загуби. Но ако Джошуа е проучил битката на Усик с Дерек Чисора, се видяха слабите му страни срещу някого, който му разваля играта и е по-мръсният боксьор, който използва физическите си данни. Затова мачът беше на кантар, а Чисора сигурно не е и в топ 10 на категорията. 

Усик обяви къде иска да се проведе реванша срещу Джошуа

Това показа къде трябва да се работи, защото Джошуа има силата и физическите данни, но никога няма да има тази техника. Ясно е накъде трябва да гледа, за да пречупи Усик. Украинецът е уникален и сигурно е най-техничният за всички времена в тези дивизии, така че надиграване с него е абсолютно безумие. Джошуа е показвал колко мощен може да бъде, така че не трябваше да играе за точки. 

Усик: Реванш? По дяволите, всичко свърши едва вчера! 🥊

Дори който е залагал за победа на Джошуа, не е имал предвид с такова надиграване. Той не се стремеше да развали зоната му на кофрот и да го пречупи с физика. А той е много по-мощния и натурално по-едрия. Видя се, че е свалил много килограми, за да издържи кондиционно, но това за мен беше много грешна тактика. В последния му мач с Кубрат Пулев дори беше по-тежък с 4-5 килограма.

Усик отново танцува гопак в Лондон (видео)

Джошуа за втори път прави сериозна грешка, която му коства загуба. Срещу Руис не беше толкова голяма, но сега беше изненадващо, че се подведе по играта на Усик и загуби по този начин. Джошуа беше изненадата, а не Усик, защото него го познаваме.

Усик се нареди до Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей

Може би става въпрос и за характер и психика след загуба. Джошуа за първи път загуби от Руис и след това видно беше по-предпазлив и си пролича как не иска да рискува. Дори с Кубрат вече чак в последните рундове настъпи, а срещу Руис не спря да движи, за да не получи удари. Може би с такива противници този план ще сработи, но срещу по-бърз и по-техничен съперник, трябва да намериш съвсем друг начин. Няма как да побеждаваш всички с един и същи стил.

Тервел Пулев: Страхотен мач, Усик показа как се играе бокс с акъл и умения за пореден път!

Срещу Джоузеф Паркър и в реванша с Руис видяхме, че може да движи, но колкото и да тренира, няма как да стигне до техниката на Усик. Трябва да разбереш с какво превъзхождаш противника и чрез това да го надвиеш. Беше убедителна победа в полза на украинеца, категорично надиграване.

За реванша ще е интересно дали ще променят цялостната постановка на играта и дали ще си вземат поука за грешките. Защото за мен грешката е на екипа му и беше изначално объркан целият план. От Усик не би трябвало да очакваме промяна, той си е бърз и изключително подвижен, той игра по учебник. Той през цялото време натискаше Джошуа, за да го измори, защото искаше той да води играта. Видяхме много финтове, той искаше и да го дразни, налагайки своя стил на игра. В бъдещ мач може би същата игра би му донесла отново успех, но в сблъсък на два различни стила можем да видим по-различен двубой”, каза Белберов пред Sportal.bg.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти