Над 1300 участници се очакват в третото издание на Kaufland София полумаратон

Над 1300 участници се очакват на третото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното състезание за ученици RUN4EU, които ще се проведат на 28 и 29 август в София. Трасето вече е одобрено от общинските власти и полицията, като включва част от центъра, стига до кварталите „Младост“ и „Студентски град“, а финалът на състезанието е през Борисовата градина. Така, освен по основни пътни артерии на града, участниците ще бягат и сред прохладата на парка, и то за финал.

Избор от 3 дистанции имат участниците в Kaufland София полумаратон – 5, 10 и 21 км. 5-километровото трасе е със старт на площад „Народно събрание, минава по бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Драган Цанков“, а финалът е през Борисовата градина.

Участниците в 10-километровата дистанция стартират от площад „Народно събрание“, минават по бул. “Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Драган Цанков“, до ЖК „Младост“ и обратно – през Борисовата градина.

Полумаратонската дистанция – 21 км, започва от площад „Народно събрание“, преминава през бул. „Васил Левски“ , ул. „Гурко“, бул. „Драган Цанков“, ЖК „Младост“, „Студентски град“, бул. „Симеоновско шосе“ и алея „Яворов“, а финалът е отново през Борисовата градина.

Трасетата на Kaufland София полумаратон съвпадат с трасетата на безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се провежда в рамките на полумаратона и се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Официалният старт на Kaufland София полумаратон и на RUN4EU e в 20:00 часа на 28 август, събота. Отсечките ще се отварят и затварят поетапно, а в 22:30 ще бъде пуснато движението на пътни превозни средства по всички улици и булеварди.

В деня на състезанието основният партньор на събитието Kaufland България организира поредната приятна изненада за участниците – Pasta Party, което ще помогне за зареждането с питателна, богата на въглехидрати, храна. Кетъринг зоната и безплатният обяд за участниците ще се проведат между 12 и 14 ч. на 28.08, събота, пред паметника на Съветската армия. На същата локация регистриралите се бегачи ще могат да получат стартовите си пакети с тениски, спортни шалчета и други подаръци.

За първа година в рамките на Kaufland София полумаратон ще се състои и сутрешно възстановително бягане - Breakfast Recovery Run. То ще се проведе на 29.08, неделя, от 10 до 11 ч. в Борисовата градина, а участниците в него ще могат да бягат дистанцията от около 2 км. и да закусят напълно безплатно.

Акцент в Kaufland София полумаратон и тази година е ограничаването на пластмасата за еднократна употреба като част от политиката за корпоративна социална отговорност на Kaufland. Пластмасовите бутилки за еднократна употреба на събитието ще бъдат заменени с рециклируеми картонени чашки за многократна употреба, в експо зоната и по трасето ще има водни станции, в кетъринг зоната ще се използват само дървени прибори и картонена посуда, а в експо зоната и на всяка станция по трасето ще има контейнери за събиране на отпадъци от опаковки, осигурени от ЕКОПАК. В зоната за забавление в Борисовата година най-малките посетители ще имат възможност да научат любопитни факти за рециклирането в специална работилница, която Kaufland организира съвместно с „Музейко“. Търговската верига ще покаже и своята интерактивна инсталация REset Plastic, която представя глобалната стратегия за намаляване употребата на пластмаса на Kaufland. На инсталацията посетителите ще имат възможност да рециклират своите пластмасови бутилки и да научат какъв е личният им пластмасов отпечатък върху природата.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици “RUN4EU” се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

Пълната програма на Kaufland София полумаратон можете да намерите по-долу.

Програма

Петък – 27 август

10-20 ч. Раздаване на стартови пакети – на площада пред паметника на Съветската армия

Събота – 28 август

10:00-19:00 ч. Раздаване на стартови пакети на площада пред паметника на Съветската армия
12:00-14:00 ч. Pasta party + безплатен обяд за участниците в Sofia Half Marathon, благодарение на Kaufland
14:00-20:00 – детска Fun зона в Борисовата градина
20:00 – Старт – Sofia Half Marathon + RUN4EU (5, 10 и 21 км) от площад "Народно събрание"
22:30 – Финал и награждаване – на националния стадион "Васил Левски"

Неделя – 29 август

8:00-13:00 – детска Fun зона в Борисовата градина
10:00-11:00 ч. Breakfast Recovery Run в Борисовата градина – безплатно бягане + закуска
12:00-14:00 ч. RUN4EU – 600 м за деца на националния стадион "Васил Левски"

За Спортен клуб „Бегач“:

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти