Евелина Николова не можа да се пребори за олимпийски финал в Токио 2020

Боркинята Евелина Николова не можа да преодолее полуфиналите в категория до 57 кг при дебюта си на Олимпийските игри в Токио 2020, отстъпвайки с технически туш (0:11) на европейската шампионка от Варшава 2021, Минск 2019 и Рим 2018 Ирина Курачкина от Беларус. Опонентката ѝ имаше и бронз на световните първенства в Нул-Султан 2019 и Париж 2017, като Николова остава без победа срещу нея в кариерата си до момента.

С драматичен и късен обрат Евелина Николова се класира на полуфинал в Токио 2020

В първата минута на схватката Курачкина успя да поведе с 2:0 точки след успешна атака в крака и прихващане на гърба. Николова се нуждаеше от отговор до края на първата част, като няколко опита за душене на беларускинята не бяха отчетени от рефера. Благодарение на тези нечисти прийоми Курачкина съумя да се предпази от атаки към крака до края на частта.

Петър Касабов даваше инструкции за спокойствие на паузата, защото Евелина беше изнервена от развитието на схватката. За съжаление, още 2 точки отидоха на сметката на Курачкина след поваляне, а после още 4 ѝ бяха присъдени за минаване през гърба. Съдиите разгледаха ситуацията, за да преценят дали е имало хвърляне за 4 или само минаване за 2. Този път преразглеждането премина в наша полза и резултатът стана само 6:0, но много скоро след това имаше ново поваляне в актива на беларуската състезателка. Последваха още 2 за 10:0 само 1:18 минути преди края, при което Касабов отново направи протест в стремежа си да избегне техническия туш. Този път не се стигна до уважаване на претенциите на българския щаб и срещата завърши.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти