Стойка Кръстева започна с победа кампанията си в Токио 2020

Най-опитната ни олимпийска представителка в бокса Стойка Кръстева се класира за осминафиналите на турнира в Токио 2020 след трудна победа с 3-2 съдийски гласа (29-28, 29-28, 29-28, 27-30, 28-29) над виетнамката Ти Там Нгуйен.

Кръстева се подвизава в категория “муха” (48-51 кг) в Токио 2020, където има общо 26 боксьорки, а нейният поток изглежда малко по-силен. Стойка е двукратна европейска шампионка и двукратна сребърна медалистка от световни първенства. 

Следващата ѝ опонентка Вирджиния Фухс е трета от Световното първенство в Ню Делхи през 2018-а, панамериканска шампионка през 2017-а, както и двукратна победителка в нашия турнир за купа “Странджа” през 2017-а и 2020-а.

Предпазливото поведение на двете в първата минута на първия рунд бе прекратено с ляво кроше на виетнамката, но малко по-късно и Стойка записа първото си попадение - също с кроше. Виетнамката, която също бе с обратен гард, разчиташе повече на дълга дистанция и епизодични опити за ляво кроше, но именно с него нанесе най-добрия си удар в рунда. Още две такива попаднаха в главата на Кръстева в последните секунди на първите 3 минути, като хубавото бе, че според съдиите българката водеше с 3-2 гласа.

Нгуйен започна да получава все повече предупреждения за държене, но Стойка напипа правилните моменти за точни атаки с десния прав, които ѝ липсваха досега. Динамиката се повиши и виетнамката осъзна, че трябва да бъде по-инициативна, за да си подобри репутацията в очите на съдиите. Те присъдиха втория рунд за нея също с 3-2 гласа, а реферът на ринга ѝ направи само забележка за два непозволени удара в тила на Кръстева.

Третият рунд също беше оспорван, но за съжаление сякаш Нгуйен се чувстваше отново по-добре в свои води от дълга дистанция, чрез която можеше да пласира не особено техничните си крошета. Българката все пак наниза няколко попадения с дясната си ръка, но накрая нито една от двете не можеше да бъде сигурна в победата си. За щастие с общо 3-2 съдийски гласа Стойка се класира на осминафиналите, където ще срещне американката Вирджния Фухс, която в предходния двубой бе надделяла над рускинята Светлана Солуянова.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти