Императрицата на Япония няма да присъства на откриването на Токио 2020

Императрицата на Япония Мазако няма да бъде трибуните на олимпийския стадион по време на церемонията по откриването на Игрите в Токио на 23 юли.

Токио 2020: Игрите могат да бъдат отменени в последния момент

Причината за отсъствието й е желанието на домакините да намалят броя на присъстващите на събитието заради опасения от разпространението на Ковид-19.

Японската столица в момента е в четвърта степен на извънредно положение, след като бройката на новозаразените редовно надхвърля 1000 души на ден през този месец.

Темповете на ваксинация в Япония бяха засилени от началото на май, като вече 21 процента от 126-милионното население на страната е напълно ваксинирано с две дози, а около 40 процента е с поне една доза.

Директорът на СЗО: Нека Олимпийските игри в Токио да бъдат източник на надежда за край на пандемията

Заради петата вълна на епидемията от коронавирус в Токио на този етап състезанията от Олимпиадата ще преминат без публика.

Домакините се надяват при положително развитие с ваксинациите и трайно намаляване на броя на заразените на Параолимпиадата в края на август да бъдат допуснати местни фенове.

"Първото и задължително условие за това е да държим под контрол инфекцията. Ако се получи и ситуацията позволи, бихме искали Параолимпиадата да се проведе с публика. Ако е възможно, желанието ни е да позволим ученици да гледат състезанията от трибуните", коментира олимпийският министър Тамайо Марукауа.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти