Щангите – две машини и една въпросителна: Андреев и Христов с отлични шансове за отличия в Токио

Щангите са вторият най-успешен наш спорт на олимпийски игри след борбата и Токио 2020 може да бъде поредната бляскава арена, на която тежкоатлетите ни да докажат силата си. За игрите в Япония квотите за нашите бяха ограничени до 4 броя – по две за мъже и жени. Тъй като нежният пол е в застой от доста време, там квоти не можаха да бъдат спечелени, но за сметка да това трима имаха шанс за две квоти при мъжете – Божидар Андреев (73 кг), Стилян Гроздев (61 кг) и Христо Христов (109 кг). В крайна сметка от федерацията ни решиха да заложат на Андреев и Христов, които имат отлични шансове да атакуват отличията. Двамата преминаха през жестокото сито на квалификациите, като участваха в много шампионати и турнири в три квалификационни цикъла и в крайна сметка спечелиха нужните им точки, за да влязат в олимпийските ранглисти.

Като европейски шампион и трети в света Божидар Андреев е по-рутинираният от двамата. Сливналията има и олимпийска титла за младежи, както и няколко европейски при 20, 23 и 17-годишните. От доста години той поддържа стабилно ниво, като единствената му черна точка е от тази година, когато на европейското в Москва остана четвърти. Всъщност Божидар можеше да стане и първи, но изпусна щангата от 190 кг в последния си опит в изтласкването и остана без медал в двубоя.

Христо Христов също напредва с бързи темпове. Тази година той стана втори в Европа за мъже и първи в света за юноши до 20 години. През годините е бил втори на младежка олимпиада, а също така е световен шампион за кадети и няколко пъти европейски в различните възрастови групи – от 17 до 20 г. Ако младостта не изиграе лоша шега на възпитаника на Живко Николов във Варна, то той може да изненада много фаворити в Токио.

Освен двете ни надежди обаче има и една въпросителна за Япония. Говорим за това дали България все пак ще остане с две квоти за игрите. Въпросът е, че се заговори за отнемането на едната, ако международната федерация реши да накаже нашата за това, че националът ни Юндер Бейтула е пропуснал допинг тест в края на миналата година.

Вероятността за санкция от типа отнемане на квота е минимална, но все пак я има. До 21 юли могат да се правят промени в олимпийските ранглисти и дотогава щангистите ни със свити сърца ще очакват каква ще е съдбата им.

Георги Пехливанов / "Мач Телеграф"

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти