Гари Невил: Саутгейт опроверга много от нас и е абсолютна глупост да се съмняваме в решенията му

Бившият национал Гари Невил призова Англия да застане зад националния отбор и да покаже подкрепата си за това, което футболистите направиха на Европейското първенство. Той подчерта, че в момента няма смисъл те да бъдат критикувани, защото са накарали цялата нация да се гордее с тях с вдъхновяващата им игра през последния месец. В неделя Англия отстъпи с 3:4 след дузпи срещу Италия, като младоците Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака пропуснаха третия, четвъртия и петия удар. Някои фенове и анализатори критикуваха селекционера Гарет Саутгейт за избора и обвиниха опитни играчи като Рахийм Стърлинг и Джак Грийлиш, че са се скрили.

"Англия игра срещу много силен отбор. След около 20 минути Италия започна да поема контрол и притежанието на топката. Веднага след мача не ми се изпада в крайности, но случилото се във финала е нещо, което сме свикнали да виждаме от Англия в последните 20, 30 или 40 години. Тези отбори понякога се прибираха твърде близо до наказателното поле, а от тази позиция се излиза трудно", започва Гари Невил в обширния си анализ за “Скай Спортс”.

Така се и случи. От 25-ата минута до края на редовното време правехме точно това. Имаше ситуации, в които буквално бяхме притиснати до стената, но имаше и такива, в които се отскубвахме от хватката. Момчетата показаха характер и останаха в мача, но не им достигна мъничко, за да довършат започнатото. Щом стигнахме до дузпи обаче. . . Донарума има страхотен баланс при дузпи и има невероятна физика. Усещах през цялото време, че с него Италия има леко предимство.

Моето мнение е, че на този турнир играхме много добре, но пред нас продължава да има някаква невидима граница, която не можем да прекрачим - последното препятствие за Англия. Това съвсем не е критика към играчите, защото те явно дадоха всичко, което могат. След мача чух мнения от някои хора, че може би Саутгейт е трябвало да направи смените по-рано. Чух и мнения за избора на футболисти за дузпите. Това обаче го чувах от същите хора, които смятаха, че той е сгрешил схемата за мача с Германия, че не е трябвало да пуска Киърън Трипиър срещу Хърватия и че е трябвало да играе по-офанзивно.

Саутгейт: Искам да отида с отбора в Катар

Аз лично вярвам, че Саутгейт и неговите футболисти стигнаха до финала по единствения начин, по който това можеше да се случи - една идея по-прагматично. С двама халфове пред защитата, а в зависимост от съперника и с петица в отбрана. Саутгейт намери начин да стигне до финала. Понякога на всички ни харесва да критикуваме и да изискваме по-офанзивен футбол, но не мисля, че Англия щеше да стигне до финала с такъв. Някои от отборите по пътя просто не позволяваха подобна игра.

Гарет знаеше срещу кой отбор как се играе, за да стигне до финала. Той изпълни плана си. В крайна сметка не ни достигна един малък детайл за трофея и това са дузпите в решаващия мач. Така казано, сега определено не е време да критикуваме тактиката или смените. Реалността е, че Саутгейт опроверга много от нас и не говоря само за този турнир, а за последните две години. Абсолютна глупост е да се съмняваме в решенията за дузпи и смени от човек, който записа най-голямото постижение с Англия, откакто се помним. Аз лично съм бил на осем големи турнира и съм отпадал пет пъти с дузпи. Видял съм почти всичко. 

На този финал Италия имаше невероятен вратар, за когото всички знаехме, че ще спаси няколко дузпи. Това е. Точно заради това изпълнителите на дузпи трябва да бъдат хората, които са най-уверени в удара, който ще пратят. Те трябва да вярват на 100 процента, че като ритнат топката, тя ще влезе в мрежата. Трябва и да имат много вкарани дузпи зад гърба си. На тренировка е невъзможно да пресъздадеш тази ситуация, можеш само да си направиш някакъв вътрешен комфорт. Можеш и да се усъвършенстваш като по-добър голаджия от другите. Аз лично нямам никакво съмнение, че Гарет е избрал най-добрите петима изпълнители на дузпи. Те са били планирани и са посочени, за да поемат отговорността. Ако трябва да бъдем честни, ударите не са най-силното качество на Рахийм Стърлинг. Понякога завършващият му удар е твърде мек. Джак Грийлиш пък не е бил дузпа за Вила от две години и най-вероятно си има конкретна причина за това. 

Европейското първенство бе страхотно приключение за всички ни. Националите ни накараха да се гордеем с тях. Те направиха всичко, от което се нуждаеше страната. Обединиха ни като нация и бяха истинското ни лице както у дома, така и пред света. Гарет също беше фантастичен. Финалът не бе идеален и всички сме разочаровани. За съжаление, моменти като този могат да оставят траен отпечатък върху детството ти, но специално в този случай не е точно така. Просто Гарет и тези момчета умеят да вдъхновяват хората в трудни времена.

Относно Италия - те играха отлично. Поздравявам ги за това, но и ние трябва да бъдем горди. На този турнир играхме много по-зряло от последния и мисля, че трябва да подкрепяме още по-силно тези момчета, когато започне Висшата лига. Трябва да бъдем задружни и да покажем, че сме зад тях".

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти