Олимпийските спортисти на Австралия ще бъдат ваксинирани преди Игрите в Токио

Австралийските спортисти, които ще участват на олимпийските игри в Токио тази година, ще получат приоритетен достъп до ваксинации срещу COVID-19, обявиха от правителството на страната.

Повече от 2000 спортисти, треньори и длъжностни лица, обявени от Австралийския олимпийски и параолимпийски комитет, ще бъдат ваксинирани преди да пътуват до Япония за игрите от 23 юли до 8 август.

„Искаме нашите спортисти да заминат за Токио, за да се състезават и след това да се върнат в Австралия безопасно“, заяви здравният министър Грег Хънт.

Миналата седмица Токио, Осака и други две японски префектури обявиха извънредно положение в опит да ограничат разпространението на коронавируса.

Токио 2020 търси 500 медицински сестри, които да работят по време на Олимпийските игри

Австралия, макар и с голям успех да се справя с пандемията, сравнително бавно ваксинира населението си в сравнение с другите страни. Олимпийският комитет на страната балансира загрижеността си относно безопасността на своите спортисти в Япония с това, че не иска те да получат ваксината преди болните и възрастните хора.

„Докато уязвимите австралийци остават абсолютен приоритет, тъй като поставянето на ваксината продължава, правителството разбира натиска, с който се сблъскват професионалните спортисти, когато Игрите в Токио наближават“, каза спортният министър Ричард Колбек

Изпълнителният директор на олимпийския комитет Мат Карол заяви, че спортистите, треньорите и техните семейства ще бъдат облекчени от решението на правителството.

„Това ще бъдат съвсем различни олимпийски и параолимпийски игри, но нашите спортисти заслужават възможността да се състезават“, каза той.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти