От УЕФА все още се надяват Евро 2020 да се проведе в пълен формат и 12 града

Европейската футболна асоциация (УЕФА) все още възнамерява да проведе отложеното от миналата година Европейско първенство по футбол в предварително планираните 12 града из целия континент, въпреки нестихващата пандемия от коронавирус, обяви членът на изпълкома Райнер Кох. "Целта ни остава да успеем да запазим събитието такова, каквото е планирано предварително", обяви Кох, който е вицепрезидент на Германския футболен съюз. 

62-годишният ръководител обяви, че е прекалено рано да се взима финално решение по въпроса, но "факторът време е този, който ме прави оптимист, ефектът от ваксините ще бъде много по-силен след няколко седмици." Закъсняло с 12 месеца, Европейското първенство сега би трябвало да се проведе от 11-и юни до 11-и юли. "С прекратяването на първенствата в страните и на Европейските турнири през март 2020-а година и всичко, което се случи след това, ми стана ясно едно. А то е, че екзистенциалните опасности за клубовете, лигите и националните асоциации могат да бъдат избегнати само чрез съвместни действия и солидарност между всички нас". 

В много ивформации се появиха твърдения, че някои градове-домакини могат да отпаднат от участие в турнира и дори само една страна да поеме всичките мачове заради различните корона-мерки в различните страни или ограниченията при пътуванията от една страна в друга. Но Кох смята, че ситуацията се е променила в сравнение с 2020-а година и продължава да се променя. 

"Мисля, че футболът беше една от първите индустрии, която беше изпитана за работа в пандемия. Днес имаме решения под формата на изпитани хигиенни концепции за почти всяка ситуация. И Кох добави, че се надява на стадионите да има поне малко фенове или на някои мачове, ако ситуацията с коронавируса го позволява. Европейското първенство върху територията на целия континент е идея на бившия президент на УЕФА Мишел Платини като начин за отбелязване на 60 години от създаването на организацията. Домакини на мачовете би трябвало да бъдат Амстердам, Баку, Билбао, Будапеща, Букурещ, Дъблин, Глазгоу, Копенхаген, Лондон, Мюнхен, Рим и Санкт Петербург.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти