Себастиан Коу за технологиите и световните рекорди

Президентът на Световната лека атлетика Себастиан Коу смята, че стъпките за ограничаване на изследванията и разработването на обувки само биха “задушили иновациите“, тъй като елитните спортисти все по-често подобряват световните рекорди, носещи високотехнологични обувки.

Дебат за обувките на бегачи се води от известно време, тъй като високотехнологичните обувки, разработени от Nike, изиграха главна роля в две от най-големите постижения в бяганията през 2019 година.

Уганданецът Джошуа Чептегей подобри световния рекорд за мъже на 10 000 метра, а Летенсебет Гидей от Етиопия коригира рекорда на 5 000 метра при жените във Валенсия през октомври миналата година, като и двамата бяха с обувки ZoomX Dragonfly на Nike.

Кениецът Кибивот Канди подобри световния рекорд в полумаратона с 29 секунди миналия месец, носейки обувки за шосейни бягания на Adidas.

 “Спомням си период в средата на 2000-те, когато Adidas бяха царете на подиума. Така че тези неща идват на цикли “, каза Коу, цитиран от Guardian.

 “И има вградена динамика, при която компаниите за обувки все още инвестират много пари в научноизследователската дейност. Доволен съм, че го правят.

В момента съм доста спокоен за това. И балансът на преценката тук винаги е, ... че не трябва да се занимаваме с опити да задушим иновациите", добави двукратният олимпийски шампион на 1500 метра.

Коу каза също така, че спортът не е достигнал точка, в която “световните рекорди се раздават като конфети“.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти