Етиопец спечели маратона на Лондон, световният рекордьор Кипчоге допусна първа загуба от 2013 година

Етипецът Шура Китата изненадващо спечели 40-о издание на лекоатлетическия маратон на Лондон, след като победи с финален спринт Винсънт Кипчумба от Кения. 24-годишният Китата преодоля класическата дистанция от 42,195 метра за 2.05.41 часа в студеното и влажно време в британската столица, постигайки най-голямата победа в кариерата си.

Втори на само секунда остана Винсънт Кипчумба от Кения, а трети финишира Сисай Лема от Етиопия с изоставане от 4 секунди. Олимпийският шампион и защитаващ титлата си Елиуд Кипчоге от Кения, който има четири победи в маратона на Лондон, завърши едва осми с 2:06.49 часа и допусна първа загуба в състезанието от 2013 година насам.

Състезанието, първоначално планирано да се проведе през април, беше адаптирано към 19.7 обиколки от парка "Сейнт Джеймс", а не по традиционния уличен маршрут, и беше ограничено само до елитни бегачи поради пандемията от коронавирус. Също така надпреварата се проведе без публика.

Световна рекордьорка Бриджид Косгей преодоля дъждовното време и защити титлата си при жените на маратона на Лондон. 26-годишната Косгей финишира за 2:18.58 часа. Американката Сара Хол завърши на второ място с 2:22:01 часа, а трета финишира световната шампионка Рут Чепнгетич (Кения) с 2:22:05 часа.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти