Халф на Оксфорд скара двете ирландии, но ще излезе срещу България

Халфът на Оксфорд Юнайтед Марк Сайкс се оказа ябълка на раздора между Република Ирландия и Северна Ирландия, след като в началото обяви решението си да играе за северняците. След това обаче промени мнението си и сега ще излезе срещу България в турнира Лига на Нациите.

Мениджърът на Северна Ирландия Йън Бараклъф обяви, че е изключително разочарован от ситуацията. Също така той се е провалил в опитите си да убеди 23-годишния полузащитник да стане национал на Ълстър. Сайкс е младежки национал на Северна Ирландия и щеше да играе и за мъжете, ако плейофите за Евро 2021 не бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

"Той беше основен наш играч в младежите, има 11 мача и 2 гола. Не приемам системата на ФИФА, която позволява да смениш нацията си, след като преминаваш от една възраст в друга. Специално ощетява Северна Ирландия, вероятно и Уелс и Шотландия. Но поздравявам момчето за куража да ми звънне и лично да ми каже, че сърцето му вече диктува да играе за отбора от Юг, коментира Бараклъф. А още по-странно е, че Сайкс е роден в Белфаст и стартира футболния си път в местната лига за отбора на Гленавон, преди да се премести в 4-ия в Лига 1 Оксфорд Юнайтед.

Вестник "Айриш Екзаминър" пък прави анализ на отбора на Република Ирландия преди мачовете с България и Финландия и призовава Стивън Кени да обърне внимание на вратарския пост. Изданието алармира, че нито един от тримата избраници на ирландския мениджър не е титуляр в отбора си и няма практиката. Първи избор би трябвало да бъде Дарън Рандълф, който обаче не е играл мачове от януари насам. Той имаше чудесни изяви с екипа на Мидълзбро, а когато "чуковете" решиха, че трябва да го привлекат и последният му мач е на 25-и януари срещу Уест Бромич.

Вторият вратар е Киърън О'Хара, който е без клуб. За последно беше под наем в Бъртън Албиън, въпреки че имаше договор с Манчестър Юнайтед. 21-годишният Марк Травърс от Борнемут, който беше трети вратар в клуба си, е трети и в състава на Стивън Кени. През миналата година има един мач за мъжкия отбор, а също така и 4 за дублиращия. И едва ли ще започне срещу България, пише още "Айриш Екзаминър".

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти