Шеф в Байер (Л): И Арсенал искаше Бербатов от нас (интервю)

През януари 2001 г. Димитър Бербатов тръгна от София да покорява футболния свят през... 160-хилядния германски град Леверкузен, известен само с две неща - фармацевтичната компания “Байер” и отбора, който носи същото име. Когато се подписваше договорът за трансфера между ЦСКА и германския клуб, за новите играчи там отговаряше Волфганг Холцхойзер. Сега той е директор и говорител на цялото ръководство. И не е забравил успешната сделка с Бербатов.

- Добър ден, хер Холцхойзер. Ще дадете ли интервю за българския вестник “Труд”?

- Добър ден. Интересно ми е каква ще бъде темата...

- Димитър Бербатов.

- А, Бербо. Имаме добри контакти с него. О'кей. На ваше разположение съм.

- През зимата се появиха информации, че той може да се върне в “Байер” (Леверкузен).

- И аз четох такива новини. Но доколкото знам, той използва опцията и удължи договора си с “Манчестър Юнайтед”. Не вярвам клубът да пусне така лесно и без да вземе нищо футболист, за когото са платени 30 милиона лири.

- Казахте, че имате добър контакт с Бербатов. Какво значи това - търсите ли го, той ли ви търси?...

- Бербо дойде много млад и порасна при нас. Оформи се като футболист от световна класа и такъв го продадохме. Имаме връзка с него - чува се по телефона с хора от нашия клуб. Но това не означава нищо повече. Ако днес имаме възможност да върнем при добри условия Бербатов и той иска да дойде при нас - разбира се, че ще се опитаме да го вземем! Но както ви казах, той удължи договора си с “Манчестър Юнайтед”.

- Какви са впечатленията ви от него?

- Искам да споделя колко много се гордеем, че футболист, който е израснал при нас, стана звезда в “Манчестър Юнайтед” и голмайстор на Висшата лига. Ние го взехме, когато той беше малко момче. Видяхме, че притежава уникална дарба да играе футбол. Много се разви и много работи върху себе си. Когато оформяхме сделката за трансфера му в “Тотнъм”, му казах: “Момче, много бързо ще отидеш в още по-голям отбор - “Милан”, “Манчестър Юнайтед”, “Интер” или “Реал” (Мадрид).” И виждате, че той наистина се приземи в “Юнайтед”.

- Имаше ли предложения за него от други отбори освен от “Тотнъм”?

- Тогава ли? Да, имаше интерес. Говореше се за “Байерн” и това не е случайно. Но категорично го искаха само от Англия. “Манчестър Юнайтед” също беше в играта. Имаше подпитвания и от Италия. “Арсенал” също го искаше, и то сериозно. Но “Тотнъм” беше най-настоятелен. А и Бербатов също искаше да отиде в “Тотнъм”.

- Още един българин е бил в “Байер” (Леверкузен)...

- Курдов? Да, много надарен футболист, който за съжаление не успя да се изяви при нас. И него, и Бербатов сме ги открили в България, затова храним добри чувства към вашата страна.

- Да сменим темата. Преглътнахте ли вече десетте гола, които ви вкара “Барселона” в двата осминафинала (3:1 и 7:1) в Шампионската лига?

- По-добре да не говорим за това.

- И все пак тайничко не се ли надявахте на чудо след домакинската загуба с 1:3?

- Знаехме си, че ще бъде чудо да заличим този резултат, и то като гости на “Камп ноу”. Не малко, а голямо, много голямо чудо. Жребият ни изпрати срещу най-силния отбор. Нашата задача бе да се представим и сбогуваме с Шампионската лига по най-добрия и достоен начин. Допуснахме две загуби, втората по-тежка, но... Това е “Барселона”! Може да вкара толкова голове на всеки отбор.

- Очаквате ли да защити короната си в Шампионската лига?

- Това ще бъде най-логичното нещо. Когато е във форма, “Барселона” е най-силният тим не само в Шампионската лига, но и в света, като превъзхожда и националните отбори. Сега ще ме попитате защо, нали?

- Да, защо?

- Защото са събрани голям брой много силни футболисти, които са претопени в една хомогенна смес. Там всички играчи са от една нация и това е “Барселона”.

- А какво ще представлява тази нация без Меси?

- Ха, кой може да каже каква ще бъде “Барселона” без Меси? Не става въпрос за един или няколко мача, изобщо без Меси... Той е толкова ярка индивидуалност, че винаги накланя печелившо везните в своя полза.

- Има ли как той да бъде опазен?

- Едва ли трябва да питате точно мен (смее се). Аз смятам, че когато не му се оставят пространства и бъде изолиран от играта, той може да бъде неутрализиран донякъде. Но никога не знаеш откъде ще изникне и какво майсторско изпълнение ще сътвори. За него не съществуват прегради и препятствия. С топката може да мине оттам, откъдето други футболисти не могат да мушнат само нея. Вълшебник!

Ангел Виденов, "Труд"

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти