Видео повторения за финалите на Евроволей 2013

Системата за видео повторения, която бе тествана във финалите на европейското по волейбол за жени преди няколко седмици, ще се използва и за решителните последни мачове при мъжете.

България – Италия и Сърбия – Русия са двата полуфинала на „Паркен Щадион“ в Дания и ще могат да са сигурни в съдийските отсъждания, благодарение на видео повторенията.

Двата финалиста се класират за Световното първенство догодина, затова залогът е още по-голям сега.

Системата е същата, като при тениса – мачът се спира за кратко, докато втори арбитър гледа запис на ситуацията на забавен каданс и потвърждава или отменя първоначалното решение.

Отборите имат право на две оспорвания на гейм, и ако решението е в тяхна полза, може да продължи със същата бройка оспорвания. Ако първото отсъждане на съдията е било правилно, а отборът е сбъркал при оспорването, му остава само още една възможност в гейма да го направи.

Капитанът на отбора има 5 секунди след разиграване, да сигнализира на рефера, че иска да оспорва решението му.

Видео повторенията ще могат да бъдат използвани при:

- Топка вътре или в аут

- Дали топката е докоснала антената

- Контакт на играч с мрежата

- Пристъпване на крайната линия от играч, когато изпълнява сервис, или пристъпване на триметровата линия, при атака втора линия

- Всякакви други претенции от страна на отборите ще бъдат отхвърляни от реферите, а може са бъде наложена и санкция заради бавене на времето.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти