Фантастичен Неделев прати "канарчетата" в екстаз, а Левски отново е на колене (видео+галерия)

Отборът на Ботев (Пловдив) започна повече от фантастично новия сезон в “А” група. “Канарчетата” обърнаха Левски с 2:1 след феноменални попадения на Тодор Неделев (57, 75) през втората част. Преди това Гари Родригес откри резултата в 6-ата минута, а 30 минути по-късно остави гостите с човек по-малко заради глупав червен картон, изпросен след посягане без топка срещу Веселин Минев.

През втората част играчите на Станимир Стоилов доказаха, че са по-добрият отбор и напълно заслужено стигнаха до пълен обрат след шоу на своята най-талантлива звезда – Неделев, който бе изпратен с аплодисменти от всички на “Христо Ботев” при смяната му в края.

Така Мъри в рамките на няколко месеца разплака за трети път любимия си отбор. Най-напред ги победи във втория кръг на пролетния дял на миналото първенство, след това преди няколко дни отказа категорично да се върне на “Герена”, за да остане в Ботев, а днес ги повали отново, при това след запомнящ се обрат.“Жълто-черните” започнаха вече да мечтаят за нещо повече от евротурнирите предвид престижната и заслужена победа, както и конкуренцията в “А” група към днешна дата. Гостите бяха посрещнати от празен сектор заради бойкота на техните фенове, които ги приветстваха с огромен транспарант с надпис: “Срам ни е да ви гледаме!” и две големи рисунки с очи на човешки лица, изобразяващи Васил Левски и легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди, обърнали глави съответно на дясно и ляво. Пред погледа на новия треньор Славиша Йоканович, който от утре поема “сините”, Елин Топузаков и Мариан Христов направиха няколко промени в стартовите 11 от гостуването в Павлодар. Станислав Ангелов и Орлин Старокин бяха централни защитници, а Антонио Вутов и дебютантът Цветан Генков водеха атаката.Домакините имаха една корекция от гостуването на Жрински (Мостар) от втория предварителен кръг на турнира Лига Европа. Промяната в състава на Станимир Стоилов бе изваждането на Вандер Виейра от стартовата единайсеторка и смяната му с голмайстора от мача в Мостар Ромарио Кортзорг.Двубоят започна отлично за гостите, след като Гари Родригес даде преднина на тима в 6-ата минута. Той се разписа с удар от над 22 метра. Лявото крило стреля силно, топката срещна лявата греда на Адам Страховяк и спря в мрежата.

В 12-ата минута Рамос получи жълт картон за остро влизане в краката на Неделев. При последвалото центриране никой не засече топката, която излезе в аут. Футболистите на Ботев взеха инициативата и пренесоха играта изцяло в половината на гостите.Далечен удар на Стефан Велев затрудни Страховяк, който хвана топката от втория опит. Мариан Огнянов отвърна със същото в 23-ата минута, а след това и Галчев пробва рефлекса на Пламен Илиев.В 36-ата минута Родригес и Минев се спречкаха, като крилото бутна защитника по главата и бе изгонен. Левият бек първо извърши грубо нарушение срещу нападателя, което вбеси холандеца и последва неговата бурна реакция.Въпреки това първото опасно положение в следващите минути бе пред вратата на домакините - Орлин Старокин стреля с глава, но Страховяк с отличен рефлекс изби в корнер.

На полувремето Станимир Стоилов пусна Валери Домовчийски на мястото на Галчев. Това бе негов дебют с екипа на "канарчетата" в "А" група.

В 50-ата минута Нуно Пинто изби от голлинията удар от два метра на Грънчаров, който бе намерен от Домовчийски с глава след центриране от корнер. Ботев продължи все по-мощно да атакува, докато гостите не успяваха да задържат и да изнесат топката.Цветан Генков в 53-ата минута можеше да се възползва от дълго подаване, но остана без сила, когато Страховяк излезе да го посрещне извън наказателното поле, и стреля слабо. Жоао Силва го замени след това, а малко по-късно сцепи главата на Страховяк при сблъсък между двамата и получи жълт картон.В 57-ата минута Неделев направи фантастична самостоятелна акция отдясно, навърза Вутов, Пинто и Старокин, преди от малък ъгъл да прати топката в мрежата на Илиев за 1:1.Ромарио бе заменен от Вандер Виейра, който даде скорост на "жълто-черните" в атака.Домовчийски удари гредата след хубав изстрел от воле в 68-ата минута. Нападателят засече центриране на Христов отдясно. Последва нов пропуск на Домовчийски, след което Рамос пропиля страхотна възможност в 73-ата минута. Крилото остана сам в наказателното поле и стреля, но невероятен Страховяк изби отново в ъглов удар.120-секунди по-късно Неделов прати "бултрасите" в екстаз. Младокът се възползва от грешка на Пинто, който не прецени дълго подаване на Христов. Той надбяга португалеца и с удар от въздуха вътре в наказателното поле не остави шансове на Илиев за втори път.В следващите минути Рамос пробва удар отдалеч, който мина близо до гредата. При всяка контраатака Ботев обаче създаваше сериозно напрежение пред вратата на "сините", които се разминаха с трети гол на няколко пъти.Двубоят завърши 2:1 и Ботев стартира сезона с три точки и приповдигнато настроение преди срещата-реванш с Жрински Монстар в четвъртък в Бургас.Гостите пък след доброто първо полувреме бяха поставени на колене отново след глупост на техен играч. Днес това бе Гари Родригес, който остави тима си рано-рано с човек по-малко. Сезонът тепърва започва, но “сините” ги чака много работа в следващите седмици, за да върнат доверието на феновете си и да заприличат на отбор, който празнува по подобаващ начин в края на сезона своята 100-годишнина. Успехът е 27-и в Пловдив за Ботев, докато “сините” останаха с 20 в 58 мача. Поражението е второ поред, след като преди това над 15 години нямаха такова на “Колежа”.

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти