Жан Тод отново ще настоява за таван на бюджетите

Президентът на ФИА Жан Тод ще върне предложението за таван на бюджетите във Формула 1, когато отборите се съберат следващта седмица в Женева да говорят за бъдещето на спорта. След случилото се с Маруся и Катерма, Тод е притеснен за финансовото положение във Ф1 и ще настоява за приемането на по-сериозни мерки за ограничаване на разходите и определянето на таван.

По-рано през годината подобни идеи бяха отхвърляни и сега Тод се надява отборите в стратегическата група и Ф1 Комисията да са по-отворени към предложението, за да се подсигури бъдещето на малките отбори на стартовата решетка.

"В плана за срещата ми влиза отново да говорим за намаляването на разходите. Срещнах се с някои от трите по-гласовити отбора - Лотус, Заубер и Форс Индия, и разменихме няколко думи по въпроса. Но аз бях единственият в стратегическата група, който насърчаваше отборите да намалят списъка с части, които произвеждат сами и да се предприемат действия срещу увеличението на разходите. Всички други не бяха за. Говорихме и за тавана. Ние във ФИА харчим толкова много пари за консултации и дори Лотус, които казват, че Ф1 струва твърде много, гласуваха против. Какво можем направим? Ще представим на различните заинтересовани страни и стратегическата група същото предложение, което бе отхвърлено преди, и ще ги попитаме искат ли таван и намаление на разходите", заяви Тод.

Освен по тези въпроси, Тод ще говори и за цената на новите V6 турбо двигатели с производителите. Президентът ще настоява за поставянето на лимит и на цената, която те могат да искат от клиентите си. Драматичният скок на цената на новата задвижваща единица бе посочен за един от основните фактори за проблемите на по-малките отбори, които едва си позволяват да се състезават.

"Средната цена на двигателя е 30 милиона долара, а това е твърде много. Преди бяха около 18, а сега станаха 30 милиона, което е 70-процентно увеличение. Аз имам намерение да се боря за цената им от името на малките отбори, за да могат те да живеят в по-достъпна среда. Не мога да гарантирам нищо, но поне мога да опитам", допълни Тод.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти