Мачовете в Англия започват със седем минути закъснение в памет на жертвите от „Хилзбъроу“

Предстоящите двубои във всички нива на английския футбол, както и срещите от полуфиналите на ФА Къп, ще започнат със седем минути закъснение в памет на 96-те жертви, загинали на „Хилзбъроу“. Една от най-големите футболни трагедии се разиграва на 15 април 1989 година по време на полуфинала за Купата на Англия между Ливърпул и Нотингам Форест. Злополучният двубой е прекратен в 15:06 местно време – шест минути след първия съдийски сигнал. По повод 25-ата годишнина от ужасната трагедия бе взето решение всички двубои в периода между 11 и 14 април да започнат със седем минути закъснение, като в началото на шестата минута, съвпадаща с края на мача на „Хилзбъроу“, невинните жертви ще бъдат почетени с минута мълчание.

Ето как коментира тази форма на изразяване на почит мениджърът на Евертън Роберто Мартинес: „Това е много важен жест. Това е жест, с който цялата лига и всички в световния футбол могат да засвидетелстват своята съпричастност  към това, което се случи преди 25 години. За нас това е една много важна седмица, в която можем да изразим своето уважение, да демонстрираме подкрепата си към семействата на жертвите и да бъдем заедно в този момент“.

В знак на съпричастност от Евертън са решили във вторник, на 15 април, да организират мемориална служба в памет на жертвите, която ще се състои на „Гудисън парк“ паралелно с традиционната служба, отслужвана на „Анфийлд“. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти