Станимир Маринов разпиля родния си отбор за победа на Черно море

Отборът на Черно море Порт Варна записа изключително важна победа в битката за място в ТОП 4 в редовния сезон на Националната Баскетболна Лига, след като тази вечер се наложи при домакинството си на Балкан (Ботевград) със 75:74.

В герой за „моряците” се превърна новото попълнение на тима Станимир Маринов, който избухна срещу бившия си отбор с 31 точки, от които осем тройки. Лени Даниел също се представи на ниво – 13 точки и 8 борби, а другият герой за домакините днес бе Станислав Цонков, който отбеляза само три точки, но в заключителните секунди на мача, с което осигури успеха на тима си.

Ненад Шулович бе най-добър за гостите – 21 точки и 9 борби, а Ивано Лилов приключи с 12 точки.

Двубоят започна с размяна на успешни атаки и към двата коша, след което домакините успяха да дръпнат с 9:5 след пробив на Славейков. Ботевградчани не се уплашиха от случаващото се и бързо обърнаха след красива забивка на Павел Маринов за 11:9. Последваха силни минути за „зелените”, а тройка на Павел Маринов направи разликата девет точки, като гостите запазиха аванса си почти до края на първата четвърт, но в последната секунда Даниел проби през цялата защита на съперника и доближи Черно море на седем точки от съперника - 22:29.

Острев вкара нова тройка за Балкан в началото на втория период, а след няколко неуспешни атаки и на двата отбора, публиката в залата във Варна бе вдигната на крака след страхотна забивка на Лени Даниел за 26:32. До края на първото полувреме имаше размяна на надмощие, след като първо гостите дръпнаха с 11 точки, но в самия край Станимир Маринов просто унищожи бившия си отбор и с две поредни тройки, включително една със сирената, разликата бе само една точка 42:43 в полза на Балкан.

Именно Станимир Маринов продължи да трови живота на Ацо Тодоров и през третата четвърт, а усилията му бяха подкрепени от Коматина и Славейков, което доведе и до пълен обрат и шест точки в полза на „моряците” – 56:50. В последните 90 секунди на периода напрежението взе връх и при двата отбора, но гостите от Ботевград имаха повече късмет и след тройка на Мартин Маринов всичко остана да се решава в заключителните десет минути – 56:53.

Ударно начало на последната четвърт на домакините от Варна отново вдигна разликата до десет точки - 67:57, като с основна заслуга за всичко хубаво за „моряците” продължаваше да бъде Станимир Маринов, който наниза поредни две тройки. Ботевградчани взеха прекъсване, а след подновяването на играта нервите на Коматина от състава на Черно море не издържаха и той извърши петия си фал, което предизвика бурна реакция от пейката на домакините. Страстите бяха охладени с техническо нарушение, но Мартин Маринов и Шулович не се възползваха и последователно не сполучиха при стрелбите си.

Последва нов удар и „моряците” поведоха с 11 точки, но интригата се завърна 34.5 секунди преди сирената, след като Лилов и Шулович се разиграха, а четири безответни точки на последния донесоха нов обрат – 73:72 за Балкан. Варненци не се предадоха до последния момент, след като в самия край Цонков вкара тройка, а буквално със сирената Шулович изпусна под коша и така победата остана във Варна – 75:74.

СТАТИСТИКА ОТ ЧЕРНО МОРЕ - БАЛКАН

Още от Баскетбол

Виж всички