Държавата осигури още 9.8 милиона за ДКС във Варна

Допълнителни разходи на стойност 9 797 000 лв за реконструкция на зала Конгресна в Двореца на културата и спорта във Варна, в т.ч. доставка на материали и оборудване с цел подобряване на възможностите за многофункционално използване и увеличаване на капацитета й, е гласувало правителството на заседание на Министерския съвет.Ремонтът на Двореца на културата и спорта започна на 20-ти ноември. След реконструкцията капацитетът на зала Конгресна ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места, с което ще се покрият изискванията на Федерацията по волейбол. При организирането на концерти и други културни събития капацитетът ще бъде дори по-голям заради осигурена възможност за правостоящи. Ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура на сградата, която е силно амортизирана."Идеята на проекта е да запазим автентичния интериор на залата, но и да подобрим изцяло нейната функционалност", каза проектантът на ремонта арх. Радомир Серафимов. "Ще бъде съхранена и уникалната акустика. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви", обясни той.Според Серафимов след ремонта ще бъде запазена и мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата. Тя е създадена преди повече от 50 години, но до ден днешен е функционална. С помощта на съоръжението сцената на залата се вдига и на нейно място се появяват седящи места.  

В зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна вече са премахнати старите седалки. При старта на ремонта кметът на Варна припомни, че процедурата по избор на проектантския екип е започнала още при предишния директор на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев. "Така бяха избрани арх. Серафимов и екипът му. Тази процедура беше обжалвана на няколко съдебни инстанции и в крайна сметка Върховният административен съд постанови санкция за лошо проведена процедура", каза Иван Портних. "Тогава многократно апелирах да бъде направена процедура по инженеринг, т.е. процедура по проектиране и изпълнение. В крайна сметка беше заложена стойност от 4,5 млн. лева, каквато е и в договора на Серафимов и екипа му. Тъй като обаче стана ясно, че залата не отговаря на противопожарните изисквания и може да бъде затворена във всеки един момент, тази стойност стана около 9,8 млн. лв. Ако не бяхме взели категоричната позиция възложението да бъде към вече избрания изпълнител, с който има договор, тези 4,5 млн. лева,които бяха влезли в едно министерско постановление, Варна отдавна щеше да е загубила шанса да бъде домакин на Световната лига по волейбол и всички други спортни събития, които предстоят следващата година. Ако бяха стартирали тогава тази "велика" процедура, сега щеше да има изпълнител,който е спечелил процедура за 4,5 млн. лв. без технически проекти, без яснота,а реално щяха да са необходими 9,8 млн. лв. за изпълнение", обясни още кметът на Варна.

По план ремонтът на залата трябва да приключи до края на април следващата година. Няколко значими международни събития вече са включени в  залата за 2015 и сред тях е домакинството на Световната лига по волейбол.Инспекция от Европейската централа на федерацията по волейбол се очаква във Варна през февруари следващата година.

"Дневник"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти