10 интересни факта преди дамските полуфинали на "Уимбълдън"

През днешния ден ще станат ясни имената на двете тенисистки, които ще се борят за титлата в тазгодишното издание на Уимбълдън, като от 15:00 ч. българско време ще започне срещата между Агнешка Радванска и Гарбине Мугуруса, а веднага след нейния край ще наблюдаваме и очаквания сблъсък между Серина Уилямс и Мария Шарапова.Ето и 10 интересни факта преди полуфиналните двубои на Уимбълдън:1. За Мугуруса това ще бъде първи полуфинал от Големия шлем.
 Преди класирането си за полуфиналите на тазгодишния "Уимбълдън", испанката бе постигнала най-добрите си резултати в турнирите от шлема на "Ролан Гарос", където през последните две години достигна до четвъртфиналите, отстъпвайки съответно на Шарапова през 2014-а и Шафаржова през 2015-а.2. Радванска е редовна участничка в полуфиналната фаза на "Уимбълдън" в последно време.
 Полякинята достигна до последните четири на "All England Club" в три от последните четири издания на турнира. Тя бе финалистка през 2012-а, когато загуби от Серина Уилямс, както и полуфиналистка през 2013-а, когато бе спряна от Забине Лисицки. Единственият друг полуфинал на Радванска в турнирите от шлема дойде през 2014-а на Australian Open, като тогава отстъпи на Доминика Цибулкова.3. Сезонът на трева бе по-успешен за Радванска от остатъка на 2015 година.
 Полякинята успя отново да намери най-добрата си играя по време на сезона на тревни кортове, спечелвайки общо 1195 точки за ранглистата благодарение на резултатите си в Нотингам (полуфинал), Ийстбърн (финал) и "Уимбълдън" (полуфинал). За сравнение, тя си осигури едва 926 точки за първите пет месеца на 2015-а година.4. Радванска ще се завърне в Топ 10 след края на турнира.
След като за първи път от 2011-а година насам полякинята загуби позицията си в челната десетка през май, сега тя отново ще се завърне в елита на женския тенис. След края на Уимбълдън тя ще се изкачи до около №6-№8 в зависимост от представянето си до края на турнира.5. Мугуруса пък ще дебютира в Топ 15 на ранглистата.
Благодарение на чудесното си представяне на Уимбълдън испанката ще подобри най-доброто си класиране, което до момента бе №19. Тя ще се изкачи до №14 при загуба от Радванска, а ако достигне до финала, със сигурност ще попадне в Топ 10, прогресирайки до №9 при поражение в спора за титлата или до №6 при евентуален триумф.6. Шарапова ще се завърне под №2 както в световната, така и в годишната ранглиста на WTA.
В момента рускинята се намира под №4 в световната ранглиста и под №3 в класацията "Пътят към Сингапур", но независимо от това какво ще се случи до края на турнира, в понеделник тя ще бъде №2 в двете ранглисти, изоставайки единствено от Серина Уилямс.7. Серина Уилямс има невероятен баланс в полуфинални двубои от Големия шлем.
До този момент американката е спечелила 20 от общо 24-те си финала от шлема, но балансът ѝ на полуфинали е дори още по-впечатляващ - 24 победи и едва 3 загуби. А кои тенисистки са успели да спрат световната №1 на крачка от финала? - Винъс Уилямс на Уимбълдън през 2000 г., Жюстин Енен на Ролан Гарос през 2003-а и Ким Клайстерс на US Open през 2009-а.8. Шарапова също има положителен баланс в полуфинални срещи от Големия шлем.
Съотношението на рускинята между победи и загуби в тази фаза определено не е впечатляващо като това на Серина, но все пак е положително - 10 успеха срещу 9 поражения.9. Шарапова има седем победи срещу действащи №1 в ранглистата.
Рускинята, която също е достигала до върха на световната ранглиста, има седем победи срещу тенисистки, намиращи се под №1 в класирането - по две срещу Линдзи Дейвънпорт и Виктория Азаренка, както и по една над Амели Моресмо, Жюстин Енен и Каролине Возняцки.10. Но победа срещу Серина е съвсем друга история...
Шарапова никога не е побеждавала Серина, когато американката е била начело на световната ранглиста, а освен това няма успех срещу нея в продължение на вече 10 години и половина. Рускинята вече се намира в серия от 16 поредни загуби срещу Серина, а последният ѝ успех датира от ноември 2004-а година, когато я надиграва на Шампионата на WTA.Tenniskafe.com

Още от Тенис

Виж всички