Дерек Чисора – Лошото момче на английския бокс

Шамар по бузата на Витали Кличко и плюнка в лицето на по-малкия брат Владимир. Немислимо, но факт. При това в рамките на 24 часа.

Човекът, който се осмели да направи това се казва Дерек Чисора и е следващият съперник на Кубрат Пулев - Кобрата.

Лошото момче на английския бокс се прочу със своите изцепки извън ринга. Роденият в Зимбамбве боксьор беше признат за тотална откачалка дори и от британските журналисти, които са видели какво ли не. Освен със своите странности той се е доказал на ринга като един от най-коравите претенденти в тежка категория.

Звездният миг на 32-годишният боксьор беше мачът за титлата на Световния боксов съвет срещу Витали Кличко през 2012-а. Точно тогава той си позволи да зашлеви украинеца на кантара, а на следващия ден се изплю върху брат му на ринга. Витали беше решен да накаже жестоко Чисора, но не успя да го нокаутира, въпреки че доминираше в мача. Съдиите дори дадоха между два и три рунда за британеца, който стана едва четвъртият боксьор от 45-те жертви на по-големия брат Кличко, който чува финалния гонг.

В своите 30 професионални мача (25 победи, 17 с нокаут и 5 загуби) Дерек Чисора се е изправял срещу най-големите звезди в тежка категория. Той има два мача с настоящия властелин в тежка категория Тайсън Фюри. При първата среща през 2011-а Чисора едва не нокаутира Циганския крал, но в крайна сметка загуби по точки в 12 рунда (Вижте по-долу видео от мача). Реваншът през 2014-а беше много по-убедителен за Фюри, който отказа своя противник в 10-ия рунд.

Цирковете около мача на Чисора с Витали Кличко станаха причина за провеждането на още едно английско дерби. На пресконференцията след двубоя загубилият претендент се сби с Дейвид Хей. Екшънът стана прекрасна основа за провеждане на мач между тях. Срещата се проведе през 2012-а и приключи със загуба за Чисора.след нокаут в петия рунд.

Най-спорното поражение в кариерата на англичанина е от финландския гигант Роберт Хелениус. Срещата се проведе в края ан 2011-а. Мачът беше за европейската титла. Чисора показа отлична игра, но в крайна сметка съдиите дадоха победата за скандинавеца с 2:1 гласа. Въпреки протестите на Чисора и неговият щаб до реванш не се стигна.

Сред жертвите на следващия съперник на Кубрат Пулев са няколко много класни боксьори. Той е нокаутирал Малик Скот, Едмунд Гербер и Ондрей Пала, а срещу Кевин Джонсън има победа по точки.

В момента Чисора е в серия от пет поредни победи срещу посредствени противници. Той имаше желание да се бие с изгряващата звезда на британския бокс Антъни Джошуа, но мениджърите на двамата нокаутьори не успяха да се разберат за финансовите параметри.

Полицията на острова също има добри спомени от срещите с Чисора. Той е арестувн на няколко пъти. Най-сериозното обвнинение срещу него беше за побой на своята приятелка, след като намира в нейния телефон съобщения от друг мъж. Боксьорът се разминава с условна присъда. Той е бил разследван и за нападение на полицай и притежание на хладно оръжие. Последното му провинение беше след заплаха за убийство срещу човек, който при паркиране бил запушил автомобила на бившия претендент за световната титла.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти