Трагедията на Мората

В едно лишено от раздвиженост за Реал Мадрид лято, една от големите новости – завърналият се от Ювентус испански национален нападател Алваро Мората, предлага познати чувства. Той иска да се усеща значим, а родният му клуб не му предлага това условие. Тежестта на трио ВВС (Гарет Бейл, Карим Бензема и Кристиано Роналдо) смачква мечтите на мадридчанина, който знае, че с тези три динозавъра пред себе си никога не ще може да бъде пророк в собствената си земя.

Мората никога не е приемал добре ролята си на резерва и това може да бъде потвърдено от треньора на Юве Масимилиано Алегри, след като двамата имаха яростен сблъсък в началото на миналия сезон, когато наставникът остави стрелеца на пейката за първите мачове. Алегри тогава предпочиташе двойката Пауло Дибала – Марио Манджукич. После Мората си върна титулярното място и направи отличен финал на сезона, като изпъква представянето му срещу Байерн (Мюнхен) в Шампионската лига. Цената му скочи стремглаво до 40 млн. евро.

Добрите му игри за „и бианконери” и Ла Роха накараха Мадрид да не губи време за премисляне, когато дойде часът за активиране на клаузата за обратно откупуване в размер на 30 млн. евро. Експертите в клуба смятат, че действителната цена на 23-годишния талант е над 50 милиона, още повече че Ювентус даде и последната си риза за вече 29-годишния Гонсало Игуаин (90 милиона за Наполи). Сега Мадрид иска за Мората 70 милиона. В английската Премиър Лийг, поне към момента, смятат тази цена за прекалена.

На треньора на „лос меренгес” Зинедин Зидан много му харесват качествата на Мората, особено сега преди сигурната липса на Кристиано за мача за Суперкупата на Европа и късното присъединяване към състава на националите Гарет Бейл, Тони Кроос и Пепе.

Мората знае, че е титуляр в предсезонната подготовка, защото Роналдо е „завит в памук”, а на Бейл му трябват още доста тренировъчни сесии, преди да достигне нужната форма. Мадридчанинът направи множество дуети с Бензема през лятото, но напълно ясно съзнава, че щом бъде ритната първата топка в Ла Лига, ВВС ще се завърне с пълна сила и той ще трябва да приеме своята роля в Реал Мадрид: тази на смяна.

А това положение отблъсква младия голаджия, който прие новината за своя „трансфер” в Реал Мадрид като по-малкото зло. В „белия” клуб са в очакване. Мората също. Испанският национал знае, че мисията му в родния тим е невъзможна, и затова се запъва да търка резервната скамейка. Както е казал пред свои близки: „Не искам да умра от скука на пейката.” Оттук произтича и изявеното желание от неговия баща, винаги на гърба на агента на играча, да бъде задвижена продажбата на Мората.

Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал – три от най-големите клуба в ПЛ, показаха силен интерес към стрелеца, ала към момента не са и близо до онези искани от Мадрид 70 млн. евро. Юнайтед на Жозе Моуриньо предупреди чрез агента Жорже Мендеш, че ще продължи да следи изкъсо ситуацията, но не и ако цената надскочи 55 млн. евро. „Червените дяволи” вече направиха огромно вложение в Златан Ибрахимович, макар че все още им остават налични фондове за използване при нужда. Челси, взел Антонио Конте за треньор, смята Мората за твърде скъп и ще се насочи към него само ако не дойде първият вариант – Ромелу Лукаку, за когото вече даде начална оферта от 50 милиона.

Онзи, който е най-истински запален по испанския нападател, е мениджърът на Арсенал Арсен Венгер. Той е почитател на таланта на младия стрелец, който започна като реализатор, а с времето се разви и сега измъкванията и навлизанията му към двете крила са унищожителни. Арсенал се е прицелил и към Александре Лаказет, чийто клуб Лион отказа началната оферта от 35 млн. евро. В средите на футболните агенти са сигурни, че през август Арсенал ще нажежи до червено пазара и ще вдигне оборотите. Без да забравя Мората.

В Реал Мадрид не бързат особено. Знаят, че Мората е отлична застраховка при отсъствие на Кристиано Роналдо. Но знаят и че бившият стрелец на Ювентус не е щастлив. Иска по-главна роля в клуба на своето сърце или да отиде в Премиър Лийг. Мадрид обаче постави цена в злато на неговите крака.

Хосе Мануел Гарсиа, „Ел Конфиденсиал”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти