Стратегическата група във Ф1 одобри "ореола" и промяна в правилника за радиото

Стратегическата група към Формула 1 гласува единодушно за въвеждането на "фронтална кокпит защита" за болидите през 2018 година с цел да се подобри сигурността на пилотите. Изявлението на ФИА гласи, че решението системата да не стане задължителна още през следващия сезон, е взето с цел да има повече време за обмислянето на повече варианти въпреки, че досега така нареченият ореол е най-предпочитан.

"Беше решено, че поради сравнително краткото време до началото на следващия сезон във Формула 1, би било разумно втората половина от 2016 и първите месеци от 2017 да бъдат използвани за оценяване на пълния потенциал на всички възможности преди да се вземе финално решение. Това включва преминаването през множество тестове на писта на така наречената система "ореол" по време на свободните тренировки в оставащите състезателни уикенди този сезон и началото на новия", гласи официалното изявление на ФИА.

"Докато ореолът засега е предпочитаният вариант, членовете на Групата стигнаха до консенсус, че в хода na разработката през следващата година могат да е появят нови идеи", завършват от ФИА.

Освен за ореола, Стратегическата група обсъди и промяна в правилника за радиокомуникацията между отбора и пилота на пистата. Още от този уикенд подходът за интерпретация на правилото, че "пилотите трябва да управляват болидите сами и неподпомагани" вече ще е по-либерален. С изключение на периода от началото на формиращата обиколка и самият старт на състезанието, няма да има ограничения в съобщенията, изпращани от питуола към пилота. С този подход се цели феновете на пистата и зрителите пред телевизора да получават повече информация. Освен това отборите ще са длъжни да дават неограничен достъп до радио съобщенията през цялото време, в което колите им са извън гаража.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти