Историческа титла за Ян Смейкънс на световното по кънки бягане (видео)

Ден преди своя рожден ден, Ян Смейкънс си осигури възможно най-хубавия подарък по случай своята 30-годишнина. Смейкънс записа името си в историята като първия холандски кънкобегач спечелил световна титла в спринта на 500 метра. Четиринадесет години, след като дребничкият за холандските стандарти Смейкънс печели същата титла при юношите на световното първенство в Москва (Русия), той най после е с титла и при мъжете. Направи го днес на бъдещия олимпийски овал в Ганьон, Южна Корея. Една много желана и много изстрадана от него титла след разочарованието, което Смейкънс изживя по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година, когато бе обявен за олимпийски шампион, а минута по-късно в ролята на шампион се оказа съотборникът му Мишел Мулдър, чийто резултат според измервателната уредба бе с 12 хилядни от секундата по-добър от този на Смейкънс.

Този път обаче късметът бе на страната на Смейкънс. Въпреки лекото си подхлъзване в завоя преди финала, Ян постигна най-доброто време в надпреварата на 500-те метра (34,58 секунди). „ В последно време повярвах в себе си и така започнах да карам много силно в състезанията. По време на държавното първенство на Холандия в спринта преди три седмици спечелих и двата старта на 500 метра, т.е. в момента, в който трябваше да съумея да дам всичко от себе си от техническа и физическа гледна точка, аз успях да го направя и бях под пълен контрол на нещата. Успях и днес.”

Говорейки за контрол, няма как да пропусна да спомена и днешната победителка в спринта при жените – Нао Кодайра. Японката, която е непобедима в стартовете за Световната купа този сезон и която с резултата си от 37,13 секунди остави зад гърба си представителката на домакините Ли Санг-Хуа. Носителката на три световни титли, която е също така притежателка на световния рекорд (36,36 секунди) и истинска телевизионна звезда в Южна Корея, изостана на 36 стотни от Кодайра. Кодайра, която през последните два сезона успя да изгради характер на победител благодарение най-вече на съвместната си работа с Мариане Тимър. Под нейно ръководство японката освен, че за отрицателно време успява да научи холандски език, тя научава и нещо друго много по-важно. Научава се как да възприема себе си като „шеф”, т.е. научава се как да контролира нещата на пистата за кънки бягане, така че всичко да работи в нейна полза. И сега на мястото на срамежливата и невярваща в собствените сили 30-годишна жена виждаме един истински боец на леда, който не се страхува да отговори на въпроса „Кой е номер едно? или „Кой е шефът тук? с „Аз съм номер едно.” и „Аз съм шефът.”

Не чак такава самоувереност, като тази на Кодайра, демонстрираха холандските кънкобегачи участници в отборното преследване днес. Йорит Бергсма, Ян Блокхаузен и Дауе де Фрис, спечелиха надпреварата в Ганьон днес, но не безпроблемно, както обикновено. В отсъствието на Свен Крамър в състава на холандците винаги е така, чувства се една несигурност. Свен обаче в момента има много по-важни цели за постигане на това световно първенство от участието в този старт днес. Цели,  които не му позволяват да пилее излишна енергия. На него му предстои тежка битка за златото на 10-километровата дистанция утре и още по-трудно постижима победа в старта на 1500 метра в неделя.

При жените в отборното преследване днес холандките в състав Ирене Вюст, Антоанете де Йонг и Марит Лейнстра също успяха да вземат победата, както мъжете от отбора на Холандия.

Дотук равносметката от световното първенство по кънки бягане в Ганьон е следната: пет титли за Холандия и една за Япония.

Утре предстоят стартовете на 1000 метра при мъжете и жените, както и тези на 10000 метра при мъжете, и 5000 при жените.

Фани Богданова за Sportal.bg

 

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти