“Запомнете това име”: Данаил Владовски

Хокеистът Данаил Владовски е най-новият участник в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите и зрителите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Този път правим изключение и ще ви запознаем с историята на 12-годишния Владовски, който обаче редовно играе с по-големите. Състезател е на хокеен клуб Левски-София.

Кръвта вода не става

Изразът “Кръвта вода не става” напълно кореспондира с историята на Данаил Владовски. Баща му е покойният легендарен национален състезател Румен Владовски. Данаил стъпва на пързалката 9-годишен именно под влиянието на баща си. “Започнах, защото ми харесваше на леда - аз съм едър и останалите нямат шанс”, с ентусиазъм говори за първите си стъпки в хокея тийнейджърът. 

Условията

Условията в България за хокей на лед определено не са от най-добрите, но въпреки това се намират ентусиасти, които да се занимават с този спорт. Данаил е съгласен, че хокеят на лед не е много развит в България, но го харесва, защото е контактен спорт.

Контузии

Като контактен спорт, логично изниква въпросът дали няма много контузии: “Аз съм на 12 и трябва да играя по-внимателно, но когато играя с по-големите, мога да ги удрям. Не внимавам много, защото трудно се контузвам и съм свикнал.”

Срещу по-големите

Данаил е наследил фигурата на баща си и още на 12 е доста по-едър не само от момчетата на неговата възраст, но и от някои от по-големите. Все пак изпитва леко притеснение, когато излиза срещу батковците на леда, макар това да му се случва доста често: “Изпитвам леко притеснение, но си казвам, че това е придизвикателство и трябва да се справя.”

НХЛ и любим играч

Младият чаровник е фен на НХЛ, а любимият му играч е Сидни Кросби, когото определя като най-добър в лигата.

Нивото на хокея в България и какво го задържа в този спорт?

Данаил е съгласен, че хокеят в България не е на много високо ниво, но признава, че за момента в този спорт го задържа желанието му да се усъвършенства, да става по-добър и по-силен. Играе като десен гард и трябва да спира крилото - да му взема шайбата и да я подава на някой от съотборниците си, който да продължи атаката.

Друг спорт

12-годишният талант споделя, че преди време е тренирал и плуване за около две години, но му е било трудно да съчетава двата спорта и е трябвало да избере един от тях. Спира се на зимния спорт, но е благодарен, че плуването му е помогнало за физическото развитие, което сега му е от полза в хокея. 

Училище и тренировки - ръка за ръка

Данаил е само на 12 и тренировките му не са толкова интензивни, както е при по-големите. За момента успешно съчетава спорта и учението. Признава, че дори е възможно в средата на седми клас да спре за известно време тренировките, за да може да учи спокойно за матурите, но след това веднага ще се върне на пързалката.

Мечти

Не лети в облаците и признава, че тренира хокей основно за здраве, макар да е доста добър за възрастта си. Категоричен е, че иска да се насочи към професия, в която се изкарват много пари. Вече дори има и идея каква да е тя - IT специалист.   “Лесно ми е да работя с компютър, знам всички основни неща и не е толкова трудно”, завършва Данаил.

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/SPORTAL.BG ФОТОГАЛЕРИЯ на Данаил Владовски ТУК!!!

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти