Байер (Л) беше близо, но остана зад борда на ШЛ

Байер (Леверкузен) за пореден път се доказа като отбор, който се проваля в най-важните мачове. "Аспирините" се нуждаеха от убедителна победа срещу Хановер 96, за да завършат в топ 4 на Бундеслигата и да си осигурят участие в Шампионската лига, но изпуснаха шанса си. Тимът на Хайко Херлих спечели само с 3:2 и остана пети, с равен брой точки, но по-лоша голова разлика от конкурентите си Хофенхайм и Борусия (Дортмунд), които играха помежду си в последния кръг.Бившият отбор на Димитър Бербатов водеше с 3:0 до последните минути и трябваше да вкара още един гол, за да заеме 4-ото място, но направи куп пропуски, а накрая се оголи в защита и позволи на гостите да върнат две попадения. 

В началото на мача Вендел пропусна дузпа за "аспирините", а при 3:0 реферът Гуидо Винкман отсъди още един накзателен удар, който можеше да донесе така необходимото попадение на домакините. След като прегледа повторение на ситуацията с помощта на системата VAR, Винкман отмени решението си. 

Ветеранът Щефан Кийслинг изигра последния си мач за Байер. Той се появи на терена в последните десетина минути и беше готов да изпълни втората дузпа, като можеше да се превърне в герой за отбора си. Вместо това, два гола в 90-ата минута за гостите сложиха край на надеждите на "аспирините" за участие в ШЛ.

Байер взе само точка от последните си три мача и се постави в положение, в което трябваше да търси разгромен успех днес, за да е сигурен, че ще завърши поне четвърти. Още в 3-ата минута Аларио вдъхна надежда на феновете на домакините след южноамериканска комбинация. Той беше изведен от Чарлес Арангис и с много точен удар под гредата изненада стража на гостите Михаел Есер.

Само две минути по-късно Себастиан Майер задържа Юлиан Баумгартлингер в наказателното поле - дузпа! Зад топката застана Вендел, който обаче не уцели вратата.

Домакините продължиха да атакуват на висока скорост и защитата на Хановер се задъхваше. В 18-ата минута Матиас Остчолек върна невнимателно топката към вратаря, но пръв до нея стигна Аларио, който финтира и Есер и спокойно покачи на 2:0.

В средата на полувремето Баумгартлингер се контузи и беше заменен от Диминик Коор. Юлин Брант и Кай Хавертц пък пропуснаха да направят аванса на Байер още по-сериозен.

В 55-ата минута Брант направи резултата 3:0 и всичко изглеждаше отпимистично за домакините. Те имаха предостатъчно време, а Хановер играеше лежерно и без особена мотивация. Пропуски на Аларио и Леон Бейли не позволиха на тима на Херлих да поведе с 4:0 и последните минути се оказаха драматични.

Дори след отменената дузпа, Леверкузен имаше няколко отлични положения. Карим Белараби стреля покрай гредата, а Есер спаси удар на Аларио. Така се стигна до 90-ата минута, когато Никлас Фюлкруг бе оставен непокрит при една контра на Хановер и се разписа за 1:3. Този гол отчая домакините и в последните секунди те допуснаха още един, дело на Мартин Харник.

Байер все пак ще играе в Лига Европа, а Хановер 96 завършва на 13-о място първия си сезон след завръщането в елита.

МИНУТА ПО МИНУТА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА КЛАСИРАНЕ ГОЛМАЙСТОРИ ПРОГРАМА

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти