Феноменално спасяване на Донарума доближи титлата до Юве (видео+галерия)

Отборът на Милан спря Наполи по пътя му към титлата. Тимът на "росонерите" завърши 0:0 пред над 60 000 тифози на "Сан Сиро" в мач от 32-ия кръг на Серия "А". Двубоят беше равностоен, като и двата тима имаха своите шансове, но в герой се превърна Джанлуиджи Донарума, който с феноменално спасяване в 92-ата минута запази вратата си суха, след като Аркадиуш Милик стреля отблизо. Преди това талантливият вратар влезе в историята на калчото, като най-младият футболист в историята с квота 100 мача в Серия "А". Той подобри рекорда на Антонио Касано, който е две години по-голям, когато изиграва своя мач №100. Бившият нападател прави това на 21 години и 71 дни, а Джиджо стори това на 19 години и 49 дни.

Третото

равенство в последните пет мача

остави Наполи на три точки от Ювентус, който има мач по-малко срещу Сампдория. "Неаполитанците", които нямат поражение далеч от "Сан Паоло" в шампионата от октомври 2016 година, имат

78 точки

. Милан пък остана на шесто място с

53 точки

, като

изостана на седем точки

от Лацио, Рома и Интер, а римските клубове излизат един срещу друг във вечното дерби този кръг.

@@@

Холандската футболна

знаменитост Рууд Гулит и поп певицата Гери Халиуел се появиха на терена на "Сан Сиро" в минутите преди началото на двубоя

. Бившата мегазвезда на "росонерите" и Джинджър Спайс бяха в компанията на легендите на Ливърпул Брус Гробелар и Джейми Реднап, като певицата би дузпа на бившия вратар на "мърсисайдци".

@@@

Пред пълните трибуни домакините имаха нужда от победа, за да запазят минимален шанс да се класират в Шампионската лига, докато гостите търсеха задължителен успех, за да останат в борбата за титлата с Ювентус. Проблеми в защита съпътстваха домакините, тъй като капитанът Леонардо Бонучи бе наказан, а другият титулярен централен защитник Алесио Романьоли бе контузен. На тяхно място играха Матео Мусакио и Кристиан Сапата, Давиде Калабрия замени Инацио Абате, а Рикардо Родригес отново беше ляв защитник пред Джанлуиджи Донарума.

@@@

Лукас Билия се завърна след наказание, а Франк Кесие и Джакомо Бонавентура бяха халфовете в схемата 4-3-3. Сусо, Хакан Чалханоглу и Никола Калинич водеха атаката. Хърватинът се завръща от първата минута, след като преди седмица вкара първото си попадение от декември при равенството 1:1 срещу Сасуоло.

@@@Маурицио Сари заложи на титулярния си състав. Бъдещият вратар на "росонерите" Хосе Рейна бе под рамката, Кристиан Маджо замени наказания Марио Руи, а Калиду Колибали, Раул Албиол и Елсейд Хисай бяха останалите защитници. Жоржиньо, Марек Хамшик и Алан Маркес действаха зад Хасе Кайехон, Лоренцо Инсиние и Дрис Мертенс.@@@Силен удар на Бонавентура беше избит в ъглов удар от Рейна в 4-ата минута. Никола Калинич пропусна отлична възможност с глава в 11-ата минута, когато стреля в аут от няколко метра. Испанският вратар трябваше да се намесва в 13-ата минута.Три минути по-късно Джанлуиджи Донарума спаси вратата си след удар на Дрис Мертенс, който беше изведен зад защитата. Самостоятелна акция на Лоренцо Инсиние завърши с хубав удар извън вратата.В 39-ата минута гол на Милан беше правилно отменен. Рейна изби страхотен удар на Чалханоглу от 22 метра, а при добавката Мусакио прати топката в мрежата, но защитникът беше в положение на засада.Второто полувреме стартира с положение за гостите, но центрирането на Хамшик не бе засечено от никой.Чалханоглу не уцели топката при ответната атака от добра позиция.@@@Сари пусна Аркадиуш Милик и Пьотр Зиелински, които замениха Хамшик и Мертенс. Андре Силва влезе на мястото на Калинич, който беше освиркан от своите тифози. Мануел Локатели влезе на мястото на Бонавентура, а в 81-ата минута Инсиние стреля от малък ъгъл, но Донарума изби.@@@Последва удар с глава над гредата на Силва в 85-ата минута, а секунди по-късно португалецът не успя да засече центриране на Сусо.В 92-ата минута феноменално спасяване на Донарума донесе точката на Милан и отдалечи Наполи от Скудетото. Стражът парира удар на Милик, който от няколко метра насочи топката в долния ляв ъгъл, но италианският национал с фантастичен рефлекс изби в корнер.

Още от Футбол свят

Виж всички