Докато е на парчета, Барса постигна впечатляващ рекорд (видео+галерия)

Отборът на Барселона направи нова голяма крачка към титлата в Примера след победа с 2:1 срещу Валенсия в среща от 32-ия кръг, играна пред 69 544 зрители на "Камп Ноу". "Бяло-черните" валенсианци изпуснаха немалко изгодни положения и не успяха да се възползват от разсеяната игра в защита на своя съперник. В същото време "синьо-червените" показаха ефективност в нападение и реализираха чрез Луис Суарес (15) и Самюел Юмтити (51). Все пак Даниел Парехо вкара за гостите в 87-ата минута от дузпа. Барса регистрира 39-и последователен шампионатен мач без поражение, с което беше задминат рекорда на Реал Сосиедад от 38 срещи. "Лос кулес" временно дръпнаха с 14 точки пред Атлетико Мадрид и с 18 пред Реал Мадрид.

Суарес и Лионел Меси атакуваха в предни позиции, подкрепяни от Филипе Коутиньо и Андрес Иниеста. Паулиньо влезе на мястото на Иван Ракитич. Марселино подреди 4-4-2 със Санти Мина и Родриго Морено в атака.

"Прилепите" стъпиха по-уверено на терена и първи организираха добра акция. В четвъртата минута Гонсало Гедеш отправи хубав фалцов изстрел от 21 метра, но Марк-Андре тер Стеген успя да избие с една ръка. В шестата Андрес Иниеста проби до аутлинията и извади кълбото за непокрития Луис Суарес, който понечи да шутира без забавяне, ала не уцели добре топката. В осмата Санти Мина направи добър рейд отляво, който обаче не завърши с удар или точно подаване.

@@@

В 15-ата майсторството на Коутиньо блесна и даде преднина на "лос кулес". Бразилецът даде скрито подаване за Луис Суарес, който сам срещу вратаря насочи в близкия ъгъл от шест метра - 1:0. Последваха няколко пропуска за гостите от "Местайя". В 18-ата Гонсало Гедеш шутира към десния ъгъл, но Тер Стеген спаси. Две минути по-късно защитата на "блаугранас" отново не се справи при изчистването на топката и тя попадна на крака на Гедеш, който стреля силно от 16 метра, но след рикошет се стигна само до корнер.

@@@

В 24-ата Тер Стеген сгреши при изнасянето на топката и "бяло-черните" получиха отлична голова възможност. Родриго стреля от седем метра, германският вратар реагира и изби топката, която се отби някъде около сглобката. В 34-ата Самюел Юмтити се хвърли в наказателното поле и с тяло блокира удара на Родриго. Три минути по-късно Гедеш центрира отляво, а непокритият Мина не нанесе добър удар с глава.

@@@

В 43-ата свръхобърканият Пике подаде директно към Гедеш в наказателното поле. Португалецът не се ориентира добре и не отправи адекватен шут. Барса незнайно как се оттегли на почивка с гол преднина, след като създаде едничка голова възможност, а пред вратата на Тер Стеген беше наистина напечено и бяха отправени десетина удара.

@@@

В 50-ата защитата на барселонци отново показа в какво безобразно състояние се намира. Юмтити подари топката и двама футболисти на валенсианци изскочиха сами срещу Пике, Родриго преодоля вратаря, но Пике изби пред голлинията. Минута по-късно "лос че" инкасираха второ попадение. След изпълнение на корнер Юмтити беше изпуснат на първа греда и отбеляза с глава - 2:0. Това беше пета асистенция за Коутиньо от пристигането му в Барса.

@@@

Вторият гол прекърши устрема на Валенсия. В 70-ата Меси центрира към Андрес Иниеста, който много атрактивно насочи със странична ножица, ала вратарят Нето плонжира и спаси. В 78-ата Меси намери коридор и шутира от дъгата на наказателното поле, пращайки топката на сантиметри от гредата. Вратарят Нето не помръдна, но мъничко не достигна за попадение.

@@@

В 85-ата многомилионната резерва Усман Дембеле направи изключително глупава дузпа, хвърляйки се в краката на Хосе Гая, който центрираше топката. Капитанът Дани Парехо не стреля убедително, но Тер Стеген изпусна топката и тя се плъзна зад голлинията. В 92-ата домакините развиха чудесна контра, Меси напредна и изведе брилянтно Денис Суарес, който фронтално срещу вратаря стреля в неговите гърди.

В крайна сметка момчетата на Ернесто Валверде се поздравиха с успеха. Във вторник вечер Барса гостува на Селта в мач от междинния кръг. На 21 април пък е финалът за Купата на краля срещу Севиля.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА КЛАСИРАНЕ ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БАРСЕЛОНА ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ВАЛЕНСИЯ ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Още от Футбол свят

Виж всички