Фуркад отново е №1 за Големия кристален глобус, вече мисли за догодина

Петкратният олимпийски шампион Мартен Фукрад ще участва в последните два старта от сезона в Тюмен, но вече мисли за плановете си през следващите две години, след като вчера спечели Световната купа по биатлон за седма поредна година.Големият кристален глобус беше завоюван от французина след победата му в спринта вчера, но имаше известно объркване и това не беше обявено веднага заради сложната система за събиране на точки, която позволява двата най-слаби резултата за сезона да отпадат за крайното класиране.Победата на Фуркад в спринта означава, че той не може да бъде достигнат от норвежеца Йоханес Тингес Бьо в оставащите два старта. В генералното класиране Фуркад има актив от 1056 точки и води с 82 пред Бьо. Мартен Фуркад е първият в историята, който печели седем Световни титли и има една повече от легендарния норвежец Оле Ейнар Бьорндален. Французинът спечели малката световна купа в спринта, а до края на сезона може да спечели всичките малки кристални глобуси, които да прибави към рекордните в кариерата си 22 купи по биатлон.

"Наистина съм удовлетворен от победата си днес. Психически беше предизвикателство за мен през всичките тези дни да се боря с Йоханес за Световната купа", заяви Фуркад след спринта.

До края на сезона при мъжете остават още два старта - преследване на 12.5 км в събота и масов старт на 15 км в неделя.

29-годишният Фуркад опроверга спекулациите, че ще прекрати кариерата си.

"В момента съм концентриран да завърша този сезон. Ще продължа да се състезавам до световното първенство в Антхолц през 2020 година. След това обаче не знам дали ще имам достатъчно мотивация да продължа да бъда най-добрият биатлонист в света. Знам, че няма да продължа толкова дълго, колкото Оле Ейнар, който все още се състезава на 44-годишна възраст", добави Мартен Фуркад.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти