Легендата за Черно Самба

Историята на Черно Самба е такава, че ви кара да се питате какво щеше да стане, ако нещата през март 2000 година се бяха развили по различен начин. Не просто за него, а и за Ливърпул и Англия. Тогава трансферът на детето-чудо от Милуол към “Анфийлд” се провали. След това любовта към играта никога не беше същата, а това доведе до падението на една иначе обещаваща кариера. Сега, вече отказал се от футбола и на 33 години, Самба е на прага на това да вземе треньорски лиценз “А” от УЕФА и да предаде знанията и опита си на следващите поколения. Освен това стиска палци, че автобиотрафията му, носеща името “Все още в играта”, ще послужи като поучителен разказ за другите таланти относно капаните на футболната игра.

В началото на XXI век Самба бе считан за много повече от просто талант. Той бе най-желаното хлапе в Англия. Когато е на 13 и още е в Милуол, унищожава голови рекорди, поставени от Майкъл Оуен, вкарвайки 132 гола в 32 мача. Постижението на Оуен е било 97 гола.

Играе за Англия при 16-годишните и при 20-годишните, като и в двата случая е с година по-големите от него. Надеждите са отправени към Мондиал 2006, където трябва да води атаката на “трите лъва” заедно с Уейн Рууни.

Теди Шерингам го описва като “най-големият талант, който съм виждал някога”.

Култовата компютърна игра от края на 90-те години Championiship Manager, която предричаше величие на Самба, само допринесе за това аурата му да е още по-впечатляваща. В битката на големите за подписа му, Ливърпул използва може би най-голямото си оръжие, за да омая Самба.

В книгата си Черно си спомня, че е казал на тогавашния мениджър на Пуул Жерар Улие, че Майкъл Оуен е любимият му футболист.

“Не след дълго именно Майкъл ме придружи и ми показа тренировъчния комплекс в Мелууд и ме представи на играчите”, връща се към началото на кариерата си Самба. Той ми наговори една камара хубави неща за Ливърпул и ме призова да отида там, защото ще се грижат за мен, а освен това ме запозна и с Роби Фаулър, който се държа изключително приятелски с мен.

Самба впечатлява и Дейвид О’Лиъри, играейки в приятелски мач за Лийдс, запознава се със сър Алекс Фъргюсън и звездния му отбор в Манчестър Юнайтед, както и с Арсен Венгер и Лиъм Брейди в Арсенал. Но друг сюреалистичен опит за убеждаването му да отиде в Ливърпул е свързан с Майкъл Оуен.

“Бях на автобуса за училище и получих позвъняване. Беше Майкъл Оуен. Съучениците ми не вярваха, че наистина говоря с Оуен и ми се подиграваха доста време”, казва Самба, който вече е убеден, че трябва да отиде при “червените” и че те са избор №1 за него. Сега той определя всичко, случило се около решението му за Ливърпул, като “лудост”.

Но вълнението от предложените 1.5 милиона паунда, които трябваше да го направят най-скъпия ученик в страната, в същност се превръщат в агония, когато двата клуба не се разбират. Ударът е още по-тежък, защото Черно постоянно е убеждаван, че всичко е наред, дори и от Жерар Улие.

“Бях разбит и се отдръпнах от всички и всичко. Играта ми също пострада, защото започнах да губя вяра в уменията си”, разказва Самба, който продължава да играе, но си казва, че трябва да се концентрира единствено върху това да изкарва пари и да се грижи за себе си и семейството си.

“Знам, че не е трябвало да гледам на нещата така, но бях млад и птичката беше на рамото ми. Не спирах да мисля, че трябва да играя за Ливърпул в Премиър лийг”, добавя Самба, който признава, че се е разплакал, когато сделката с Ливърпул пропада.

В крайна сметка кариерата му на номад го води до свръхдоза в Испания, расизъм във Финландия, до това как разочарова Иън Холоуей в Плимут, до това как за кратко е забит в Техеран, преживява сериозна поредица от контузии в Гърция и в крайна сметка приключва всичко с финансова криза в Норвегия, като всичко това е описано в книгата му.

Оттегля сe на 29-годишна възраст заради тежка контузия в глезена, а сега признава, че е направил немалко грешки. Но е готов да помогне на другите да не ги повтарят и да не се впускат в капаните на парите и славата на ранна възраст.

“Мислех си, че всичко се е наредило, когато бях близо до подпис с Ливърпул. Защо би се съмнявал в себе си и дали ще стигнеш до върха, когато се виждаш в заглавията на вестниците всеки ден? Ако мога да предотвратя само един играч и го спра от това да повтори моите грешки като млад, всичко ще си струва”, завършва легендата на Championship Manager.

Адриан Каджумба, Mirror

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти