Шампионът на Азия е вторият съперник на България

България излиза срещу Иран във втория си двубой от световното първенство по волейбол за мъже, на което страната ни е съдомакин заедно с Италия (9-30 септември). Срещата е утре от 20:30 ч., в Двореца на културата и спорта във Варна, като отново ще бъде излъчена пряко по БНТ. Очертава се зала „Конгресна“ да приеме още повече привърженици след страхотната победа над Финландия в неделя. 

 

Още по-мотивиращ е фактът, че противникът в момента е в топ 8 на света. Варна определено отново ще бъде най-горещата точка на волейболната карта. От друга страна, в Русе по същото време шпаги ще кръстосат два от най-добрите състави - тези на Бразилия и Франция. 

 

 

Когато обаче стартът е толкова добър, няма как да не бъдеш окрилен и да не мечтаеш. “Много е важно как ще стартираме в това първенство. Една победа ще ни донесе нужното настроение и голяма доза увереност. Ако тръгнем с успех ще продължим добре и напред. Силно се надявам, че ще успеем срещу Финландия“, каза преди първия мач Пламен Константинов. Така се и случи, останалото обаче зависи и от нашата игра. И не само. Подкрепата на "седмия играч" - феновете, е това, с което други отбори не винаги могат да се похвалят.   

 

 

Възлагат се големи надежди, които със сигурност ще бъдат оправдани по един или друг начин от "лъвовете". Защото както каза диагоналът Николай Учиков: "Надяваме се, че нещата да са по-добре и все по-добре с всеки следващ мач". Оптимизмът е завладял състезатели и треньори преди предстоящата битка. 

 

 Българските национали преследват втори успех именно срещу азиатците. При положителен развой ще се класираме за следващата фаза. Затова битката ще е до край, със зъби и нокти. “Ще се опитаме да стъжним живота на Иран. Ще анализираме разпределителя им и слабостите на блока”, заяви Пламен Константинов. 

"Персите" не са лесен противник - знаем го от многото срещи, които сме изиграли едни срещу други в последните години. Само преди около два месеца "лъвовете" отстъпиха на Иран с 1:3 гейма в двубой от група 19 от Лигата на нациите в Техеран. 

Интересното е, че във Варна пристига съставът от надпреварата в почти непроменен вид. Има много млади, но и доста опитни играчи. Най-малкият е на 17 години, най-възрастният е почти на 33 - капитанът Мир Саид Маруфлакрани, превърнал се в страшилище за много отбори. 

Същите тези състезатели спечелиха за втори път в историята на тима Азиатските игри (след 2014 г.). Съперник на финала бе Южна Корея, която бе победена с 3:0 (25-17, 25-22, 25-21) и така титлата бе успешно защитена. Иранците триумфираха, без да загубят нито гейм, налагайки се безапелационно и над останалите си 4 опонента. 

Селекционерът Игор Колакович направи лаконичен коментар по отношение на цялостното предстоящо представяне: "Трябва да играем със сърце, а не с рутина. Ако играем само рутинно, няма да постигнем нищо."  

Мненията са разнопосочни, колкото различни са и хората, които ги изказват. Какво ще се случи, предстои да разберем утре. И отново с гордост ще извикаме: "Българи юнаци!"

BGvolleyball.com

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти