Дарил Гърни сложи край на хегемонията на Ван Гервен на Шампионата на играчите

Дарил Гърни сътвори истинска сензация и спечели Шампионата на играчите на PDC (Професоналната дартс корпорация), побеждавайки на финала световния №1 Майкъл ван Гервен с 11:9 лега. По този начин северноирландецът сложи край на хегемонията на "Майти Майк" в този турнир, след като холандецът имаше три поредни титли в последните три издания на надпреварата. "Суперчин" обаче изигра един от най-силните мачове в кариерата си и съвсем заслужено стигна до втората мейджър титла в кариерата си, която бе подплатена и с чек на стойност 100 хил. паунда.Гърни започна турнира колебливо, но постепенно набираше все повече и повече самочувствие с всеки следващ мач. По пътя към финала той се справи последователно с Роб Торнтън (6:3), Райън Сийл (6:5), Брендън Долан (10:6), Крис Доби (10:2) и Дани Нопърт (10:3).

На финала дойде сблъсъкът с един от най-неудобните за него съперници в лицето на Майкъл ван Гервен. Гърни обаче не се поддаде на напрежението и играеше като равен с равен със своя опонент. Срещата вървеше лег за лег, като никой от двамата не успяваше да се откъсне в резултата.

Решаващият момент дойде при резултат 8:9, когато Гърни губеше с пробив, но показа характер и веднага съумя да върне пробива за 9:9, с което успя да разколебае Ван Гервен, който рязко свали нивото в представянето си в следващите два лега. Те отново отидоха на сметката на Гърни, като така той се поздрави и с крайния успех с 11:9 в своя полза.

Гърни завърши мача със среден резултат от 95,72, докато Ван Гервен бе със 100,2. Северноирландецът направи 4 максимума срещу 5 на неговия опонент. Предимството на "Суперчин" бе при чекаутите, където успеваемостта му бе 52,63%, а тази на Ван Гервен бе 45%.

Това бе последният турнир преди предстоящото световно първенство, което стартира на 13 декември в "Александра Палас" в Лондон.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти