Днес е паметна дата за три футболни легенди

Днешната дата 19-ти ноември е паметна за три от най-големите легенди във футбола - Пеле, Джанлуиджи Буфон и Роналдиньо. За всеки един от тях на тази дата се случва нещо много важно за техните кариери като футболисти.

На 19-ти ноември 1969 г. считаният за най-велик футболист за всички времена Пеле отбелязва своя гол номер 1000 като професионалист. Това се случва от дузпа в мач на неговия Сантош срещу Вашку да Гама на небеизвестния “Маракана” в Рио де Жанейро. Бразилецът приключва кариерата си с внушителните 1283 гола в 1366 мача, въпреки че попаденията му в 812 официални срещи са “само” 757. На днешната дата през 1995 г. едва 17-годишният Джанлуиджи Буфон прави своя дебют в Серия “А” за Парма срещу Милан, запазвайки “суха” мрежа за 0:0 срещу носителите на Златната топка Роберто Баджо и Джордж Уеа. През 2001 г. той преминава в Ювентус за рекордните за клуба и за вратар години наред 52 млн. евро. Там той печели 9 титли на Италия, което също е рекорд. През 2006 г. става световен шампион със “Скуадра адзура”. Смятаният за най-добрият съвременен страж в момента пази за френския Пари Сен Жермен.

Преди точно 13 години се играе Ел Класико между Реал Мадрид и Барселона на “Сантиаго Бернабеу”. Мачът завършва 3:0 в полза на каталунците, а два от головете отбелязва тогавашната звезда на тима Роналдиньо. При второто му попадение мадридските фенове аплодират на крака бразилеца, с което могат да се похвалят малцина противникови играчи. "Беше перфектен мач. Никога няма да забравя това", споделя за двубоя носителят на Златната топка за 2005 г.

Още от Футбол свят

Виж всички