Интервюто с Невеш: Уулвс осъществиха мечтата ми за титла

Има един флаг на „Молиню”, на който е изписано: „Силата на вълка е в глутницата”. И все пак всяка глутница се нуждае от водач, а всяка революция – тази тук е португалска – се нуждае от искра.

За успеха на амбициозния проект на китайските собственици на Уулвърхамптън катализаторът извън терена е суперагентът Жорже Мендеш, а на терена – Рубен Невеш. Трансферът на плеймейкъра на националния отбор на Португалия от Порто в подвизаващите се тогава в Чемпиъншип „вълци” се случи през юли 2017 г. и бе срещу рекордна сума за дивизията – 15,8 млн. паунда. Сума, втрещила мнозина.

Днес обаче никой не си и помисля да оспорва мъдростта на тази покупка, най-малкото и самият Невеш, който само на 18 години бе станал най-младият капитан в Шампионската лига за всички времена, тогава с екипа на „драконите”. Неговото виждане да се присъедини към вървящите само напред и нагоре „вълци” бе напълно оправдано във времето и той изигра основополагаща роля за отбора под ръководството на някогашния си треньор в Порто – Нуну Ешпириту Санту. Уулвс спечелиха титлата в Чемпиъншип и пробиха в Топ 10 на Премиър Лийг, след като към португалската революция се присъединиха също Руи Патрисиу и Жоао Моутиню.

Със супергол на Невеш те изхвърлиха Ливърпул за Купата на Англия в понеделник, а от началото на сезона отнеха радостта от победата у други могъщи съперници в страната като Манчестър Сити, Челси, Арсенал, Манчестър Юнайтед и, най-прясно, Тотнъм на „Уембли.”

Онова, което е очевидно от прекарването на време в компанията на този интелигентен и забележително зрял за своите 21 години младеж, е това, че е безкрайно далеч от образа на типичния чуждестранен футболен наемник. Отдаващият се изцяло на футбола, приятелката си и детето си Рубен живее само на около 3 км от тренировъчната база на клуба Комптън и наскоро си татуира вълк на лявата ръка.

„Направих го заради самото животно – обяснява халфът. – Според мен вълкът е много състезателно по дух животно. Той работи много здраво, за да постигне своите цели, и защитава семейството си. Не се татуирах заради клуба, но това, че вълкът е негов символ, го прави малко по-специален, разбира се.”

Този му ход само послужи да увеличи дори още повече любовта на феновете към аса на отбора, който умело подбира точния пас, разбива играта на съперника, чете я отлично и шутира изумително от далечно разстояние. Още от времето му в Чемпиъншип привържениците пеят за него: „На Нуну Санту човека… и Зидан пред него клеква.”

Стъпилият здраво на земята Невеш обаче изглежда последния човек, който ще остави главата му да се зарее в облаците. Той докара при себе си цялото си семейство от Португалия за Нова година, за да отпразнуват заедно края на „мечтаната” 2018-а. В нея ще останат запечатани като вечен спомен първият рожден ден на дъщеричката му Магарида през август, годежът с любимата му Дебора и забременяването с техния син, който би трябвало да се появи на бял свят през пролетта.

„Това бе фантастична година за мен и семейството ми, най-важната за мен във футболно отношение, тъй като спечелихме титлата в Чемпиъншип. Беше ми голяма мечта да стана шампион и го постигнахме. След това направих и дебюта си в Премиър Лийг и се насладих на първата половина на сезона. Приятелката ми и аз се и сгодихме и тя отново е бременна. Малкото ми момченце се очаква да се роди през април и аз ще сторя всичко по силите си да имаме още една голяма година – за мен, за семейството ми и за клуба.”

Щастлив с живота при Нуну Ешпириту Санту, Невеш подписа нов петгодишен договор с подобрени финансови условия с Уулвс миналото лято и има два гола и асистенция в 19 мача в Премиър Лийг. Той движи играта в центъра заедно с Жоао Моутиню, който се присъедини през юли м.г. Това много вълнува Невеш, който израсна като фен и момче за гонене на топките на мачовете на Порто, където Моутиню блестеше.

„За мен е много специален момент този на подписването на Жоао. Когато бях малък, го гледах как играе и му се възхищавах. Тогава гонех топките на мачовете му, а сега играем рамо до рамо. Това е невероятно!”

Замяната на футбола в Шампионската лига за втория ешалон в Англия може и да изглеждаше необичаен ход за мнозина, ала Рубен си е имал своите причини за него: „Чемпиъншип е много конкурентна лига и ти позволява да растеш като играч.”

И ако продължава да расте в същите темпове, всички ще говорят за него през юни, когато може да излезе за Португалия срещу Англия във финала на Лигата на нациите.

Джеймс Нърси, „Дейли Мирър”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти