Аякс взе нова жертва, холандците на 90 минути от финал (видео+снимки)

Аякс постигна нов успех като гост в тазгодишното издание на Шампионска лига. Холандският тим излъга Тотнъм като гост с 1:0 и е много близо до мечтания финал в най-комерсиалния европейски клубен турнир. Единственото попадение в днешния мач реализира правещия фурор през тази кампания Дони ван де Беек в 15-ата минута. Атакуващият полузащитник получи отлично извеждащо подаване от Хаким Зиеш, което свари неподготвена защитата на "шпорите". В 79-ата минута тимът на Тен Хаг се размина и с втори гол, след като удар на Давид Нерес срещна страничната греда.

Отборът на Ерик тен Хаг загатна за големи си потенциал с равенствата срещу Байерн (Мюнхен) и не остави съмнение в превъзходството си срещу Бенфика и АЕК. На осминафиналите грандът от Амстердам шокира хегемона в Шампионската лига през последните години Реал Мадрид, а в следващия кръг взе скалпа и на друг от фаворитите в турнира Ювентус.

Двата отбора постигнаха много повече от очакваното и би трябвало да са необременени. Който и да излезе краен победител от тази двойка, ще е в ролята на аутсайдер срещу Барса или Ливърпул във финала на "Wanda Metropolitano", но и Тотнъм, и Аякс доказаха, че обичат да оборват прогнозите.

Любопитен акцент около днешния мач е, че цели четирима футболисти на "шпорите" са бивши играчи на Аякс. Тоби Алдервейрелд, Давинсон Санчес, Кристиан Ериксен и Ян Вертонген бяха титуляри днес за английския отбор. Вертонген обаче трябваше да напусне терена принудително, след като получи сътресение при сблъсък с вратаря за гостите Андре Онана.

"Шпорите" само веднъж са достигали до полуфиналите в турнира на шампионите - през далечната 1962 година. В днешната среща те не можеха да разчитат на двете си звезди Хари Кейн и Сон Хюн-Мин. Английският нападател е с контузия в глезена, а героят за "шпорите" от мачовете с Манчестър Сити е наказан. Все пак надеждите на мениджъра Маурицио Почетино са, че кореецът ще помогне на Тотнъм в реванша срещу Аякс. @@@ В 38-ата минута Ян Вертонген бе заменен принудително. Белгийският защитник се сблъска сериозно със своя съотборник Тоби Алдервейрелд и стража на Аякс Андре Онана. От последвалия сблъсък Вертонген получи мозъчно сътресение, а лекарският екип в продължение на няколко минути не успяваше да спре кръвта, която потече от носа му. @@@ В добавеното време Алдервейрелд можеше да възстанови равенството, но ударът му с глава прелетя над напречната греда. @@@ В 46-ата минута Николас Таляфико пробва удар от далечна дистанция, който прелетя застрашително покрай страничната греда. Четири минути по-късно пред Деле Али се откри възможността да стреля директно от въздуха. @@@ Ударът на английския национал обаче попадна право в ръцете на Онана. В 56-ата минута нов удар на Деле Али не намери очертанията на вратата. Две минути по-късно Онана внимаваше и улови топката пред Трипиер. В 70-ата минута стражът на Аякс парира удар на Муса Сисоко. @@@ В 79-ата минута футболистите на Аякс удариха гредата. Давид Нерес получи топката в наказателното поле, напредна и стреля, а изстрелът му срещна десния страничен стълб. Шампионска лига, полуфинали: ТОТНЪМ - АЯКС 0:1 0:1 Ван де Беек (15)

Стартови състави:

ТОТНЪМ (3-4-2-1):

Лорис; Алдервейрелд, Д. Санчес, Вертонген; Трипиър, Ериксен, Уаняма, Д. Роуз; Л. Моура, Д. Али; Ф. Йоренте

Старши треньор: М. Почетино

АЯКС (4-3-3):

Онана; Вилтман, Де Лихт, Д. Блинд, Таляфико; Шьоне, Де Йонг, Ван де Беек; Зиеш, Тадич, Нерес

Старши треньор: Е. Тен Хаг

СЪДИЯ:

Антонио Матеу Лаос

СТАДИОН:

"Тотнъм Хотспър"

НАЧАЛО:

22:00 часа

МИНУТА ПО МИНУТА

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти