Ливърпул имаше нужда от продължения, за да си отмъсти на Фламенго и да вдигне липсващия му трофей (видео)

Ливърпул спечели за първи път в историята си Световното клубно първенство, след като победи с 1:0 Фламенго на финала. Роберто Фирмино (99'), който донесе победата на мърсисайдци и в полуфинала срещу Монтерей, реализира единственото попадение в първото продължение, след като двата отбора не успяха да си отбележат гол в редовното време на двубоя, игран на "Халифа Интернешънъл Стейдиъм" в Доха. Така европейският клубен шампион записа своеобразен международен требъл, след като последните месеци спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Ливърпул е първият английски клуб, който постига това.

Последният път, когато мърсисайдци участваха на Световното клубно първенство, бе през 2005 година, когато тимът на Рафаел Бенитес изненадващо загуби с 0:1 от Сао Пауло на финала. През 1981 година Фламенго победи Ливърпул с 3:0 във финала на Междуконтиненталната купа – предшественика на Световното клубно първенство. Представителят на Европа печели трофея вече седма поредна година.

За разлика от полуфинала Юрген Клоп този път бе заложил на най-доброто, с което разполага. Вирджил ван Дайк се завърна в центъра на отбраната, а Трент Александър-Арнолд зае мястото си отдясно на защитата. Джордан Хендерсън, който действаше като централен защитник срещу Монтерей, се премести на обичайната си позиция в средата на терена. Садио Мане и Роберто Фирмино също се завърнаха сред титулярите. Жоржиньо Вайналдум, който лекуваше мускулна контузия в последните дни, остана на скамейката.

Жорже Жезус заложи на същия стартов състав, който започна в полуфинала срещу Ал-Хилал и във финала за Копа Америка срещу Ривър Плейт. Ливърпул стартира много силно. Още в първата минута Фирмино се измъкна зад гърба на отбраната на съперника и излезе очи в очи със стража на Фламенго, но стреля над вратата, пропускайки страхотна възможност.

В петата минута и Кейта направи същото от 12 метра, след като Салах му отвори много добре коридор за стрелба и му върна удобно топката по земя. Халфът обаче не бе точен. Малко след това и Трент Александър-Арнолд отправи опасен изстрел от над 30 метра, но топката профуча встрани от целта.

@@@ След първия 1/4 час, в който Ливърпул доминираше осезаемо, Фламенго се окопити и на свой ред създаде няколко добри атаки. Първо Енрике и Жерсон направиха добро двойно, но последното подаване не бе точно. В 22-рата минута Бруно Енрике премина покрай Арнолд, но след това Ван Дайк пресече центрирането му. Скоростта на Енрике създаваше проблеми на Александър-Арнолд, но с общи усилия отбраната на Ливърпул успяваше да предотврати по-големи опасности пред вратата на Алисон. Като цяло обаче Фламенго държеше инициативата. Ливърпул отново се активизира в края на полувремето, но мърсисайдци не успяха да разгърнат максимално добре две-три атаки, които започнаха обещаващо. В крайна сметка първото полувреме завърши без нито един точен изстрел. Мърсисайдци започнаха силно и второто полувреме. В 47-ата минута Фирмино прехвърли много технично бранител на Фламенго, след което стреля, топката тупна в земята, удари гредата, премина по цялото протежение на голлинията, но така и не влезе във вратата. Малко след това Салах засече от движение центриране на Арнолд отдясно, но топката премина встрани. В 53-тата минута Алисон спаси с една ръка много опасен удар по земя на Габигол. Голмайсторът на Фламенго стреля от задна ножица в 66-ата минута, но стражът на Ливърпул отново внимаваше. @@@ В 73-тата минута Окслейд-Чембърлейн усука лошо глезена си, след което изпита силна болка в коляното. Английският национал бе заменен от Лалана. Малко след това Салах прати топката във вратата, но попадението правилно бе отменено заради засада на египтянина. В 86-ата минута Дивго Алвеш спаси много хубав изстрел на Хендерсън от около 25 метра.

В 105-ата минута Ливърпул трябваше да получи дузпа, след като топката срещна ръката на Витиньо в наказателното поле. Сигнал обаче не последва.

За началото на второто продължение голмайсторът Фирмино отстъпи мястото си на Ориги. В 119-ата минута Фламенго пропусна чудесна възможност да изравни резултата и да стигне до дузпи, след като Линколн получи шанс да стреля от седем метра, но прати топката над вратата. МИНУТА ПО МИНУТА ТУК!  ФОТОГАЛЕРИЯ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички