Рука готов за старта на Световната купа по северна комбинация

Финландският зимен център Рука край град Куусамо ще приеме началото на Световната купа по северна комбинация. В петък, събота и неделя ще се проведат три състезания и най-добрият скиор в продължение на трите дни ще бъде провъзгласен за победител в т.нар. “Требъл на Рука”.

В петък кръгът започва със ски скокове, следвани от 5 километра ски бягане. През уикенда след скоковете пък са стартове на 10-километрова дистанция. 

14 хиляди евро ще получи победителя в “требъла на Рука”, като състезателите на подиума в трите дни ще получат парични бонуси. 

Норвежецът Ярл Магнус Рибер ще бъде сред фаворитите за победата, след като през миналия сезон в Светонвата купа доминираше. 22-годишният сребърен (отборен) олимпийски медалист събра 1518 точки за генералното класиране и имаше комфортен аванс пред японеца Акито Уатабе, който приключи с 893.

Рибер спечели и “требъла” миналата година, който тогава се проведе в норвежкия зимен ценрър Лилехамер. Самият Уатабе също е претендент за отличието, като взе големия кристален глобус през 2018-а. Германците не могат да бъдат отписвани, предвождани от петкратния шампион в Световната купа и трикратен олимпийски - Ерик Френцел. Австриецът Франц-Йозеф Реръл, който остана трети миналият сезон, също ще се бори за призовите позиции.

Обикновено има много вятър за стартовете в Рука и организаторите очакват подобни условия и сега. Естествено, освен на северната комбинация, този уикенд финландският зимен център ще бъде домакин на откриването на сезона в ски скоковете и ски бягането.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти