Рука готов за старта на Световната купа по северна комбинация

Рука готов за старта на Световната купа по северна комбинация

Финландският зимен център Рука край град Куусамо ще приеме началото на Световната купа по северна комбинация. В петък, събота и неделя ще се проведат три състезания и най-добрият скиор в продължение на трите дни ще бъде провъзгласен за победител в т.нар. “Требъл на Рука”.

В петък кръгът започва със ски скокове, следвани от 5 километра ски бягане. През уикенда след скоковете пък са стартове на 10-километрова дистанция. 

14 хиляди евро ще получи победителя в “требъла на Рука”, като състезателите на подиума в трите дни ще получат парични бонуси. 

Норвежецът Ярл Магнус Рибер ще бъде сред фаворитите за победата, след като през миналия сезон в Светонвата купа доминираше. 22-годишният сребърен (отборен) олимпийски медалист събра 1518 точки за генералното класиране и имаше комфортен аванс пред японеца Акито Уатабе, който приключи с 893.

Рибер спечели и “требъла” миналата година, който тогава се проведе в норвежкия зимен ценрър Лилехамер. Самият Уатабе също е претендент за отличието, като взе големия кристален глобус през 2018-а. Германците не могат да бъдат отписвани, предвождани от петкратния шампион в Световната купа и трикратен олимпийски - Ерик Френцел. Австриецът Франц-Йозеф Реръл, който остана трети миналият сезон, също ще се бори за призовите позиции.

Обикновено има много вятър за стартовете в Рука и организаторите очакват подобни условия и сега. Естествено, освен на северната комбинация, този уикенд финландският зимен център ще бъде домакин на откриването на сезона в ски скоковете и ски бягането.

Още от Зимни спортове

Виж всички