Готови ли сте за господарите на снежните скоростни отсечки?

Готови ли сте за господарите на снежните скоростни отсечки?

Температурите паднаха и най-елитните скиори в света отново са на снега. Световните купи в различните бели спортове, като един от най-атрактивните - ски-кросът - не прави изключение. На 5 декември започва именно СК по ски-крос във френския зимен център Вал Торен, като целият сезон ще може да се гледа напълно свободно в YouTube канала на FIS Freestyle Skying.

Вал Торен е най-високият европейски курорт и той ще бъде част от традиционното турне на Световната купа из Алпите. То ще включва общо шест старта в четири зимни центъра в рамките на 17 дни. От Франция белият керван ще се пренесе към Алпийските Алпи в Монтафон, след което е другата спирка в Швейцария за нощния спринт - в Ароса. Краят на своеобразното турне е в Италия - в Инихен/Сан Кандидо, където ще се проведат финалите и ще бъдат коронясани кралят и кралицата на алпийския тур на 21 и 22 декември.

След Нова година керванът ще се премести отвъд Океана със спирка в канадския курорт Накиска на 18 януари. Следващите стартове са в Европа - в Идре Фьол (Швеция), Мегеве (Франция) и Фелдберг (Германия), след което идва ред на руския зимен център Съни Вали. 

Големите финали на сезона ще се проведат в Вейсона, Швейцария на 14 март. 

Сезонът е дългоочакван заради завръщането на колоритния австралиец Антон Гримус, който 19 месеца бе далеч от спорта. Някои знакови имена за ски-кроса пък прекратяват кариерите си:

- олимпийският шампион от ПьонЧан 2018 Келси Серва (Канада)

- световният шампион от Сиера Невада 2017 Виктор Норберг (Швеция)

- Каролина Риймен-Зеребецка (Полша), Тимо Мюлер, Петер Щели (Швейцария) и Виктория Завадовская (Русия)

При дамите фаворитки през сезона са Фани Смит (Швейцария), Сандра Нелсунд (Швеция) и Мариел Томпсън (Канада), докато при мъжете специално внимание заслужават Бастиен Мидол (Франция), Жан-Фредерик Шапуа (Франция) и Алекс Фива (Швейцария), макар не може да се подценяват и Брейди Леман (Канада), Флориан Вилмсман (Германия), Даниел Тракслер (Австрия), Франсоа Плас (Франция), Йонас Ленер (Швейцария) и Кевин Друри (Канада).

Още от Зимни спортове

Виж всички