Завръщането - Уейд ван Нийкерк преди и след тежката контузия

Уейд ван Нийкерк беше нервен. За спортист от неговия калибър неофициалната надпревара на 100 м на трева в средата на февруари трябваше да бъде формалност.  И все пак за 27-годишният южноафриканец чувстваше като много повече. В  Блумфонтейн той спечели с 10.20 секунди ръчно измерване.  

През последните две години този прост акт на спринт беше изпълнен с толкова много съмнение. Но ето, най-сетне имаше доказателство, че тялото му отново може да бъде отведено до пълна газ.

“Определено имаше нерви, въпроси“, признава той. “Но реших да загърбя всички тези неща и да видя какво иска да направи тялото ми.“

По-късно същата седмица Ван Нийкерк участва на друго местно състезание в Блумфонтейн и на синтетична писта даде резултати от 20.31 сек на 200 м и 10.10 на 100 м в рамките на час.

“Показа ми, че все още имам тази скорост и определено все още имам силата, която имах преди контузията“, казва той. "Това ми даде голям тласък."

Което ни довежда до контузията. Тази контузия. Тази, която разделя кариерата му по средата: преди и след октомври 2017 година.

По онова време той беше действащият олимпийски и световен шампион на 400 метра, но решението му да участва в благотворителен мач с ръгби доведе кариерата му до застой. Ван Нийкерк получи тежка контузия в коляното и се наложи по-късно през годината да бъде опериран.

На фона на пронизващата физическа болка, която последва, и дългите, самотни часове за рехабилитация, може би най-трудното нещо за справяне за него е вината.   “Не мога да обвиня никой друг за контузията си“, казва той. “Аз съм този, който взе решение да играя ръгби, този, който се постави в това положение. Аз съм професионален спортист и решението, което вземам, е на мен, но това, което донесох, беше малко вина и желание да не направя това, което направих. Но това беше моята реалност. Случи се, но да обвиня някого няма да ме накара да се върна по-силен."

 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти