Майкъл О'Нийл напуска Северна Ирландия след осем години начело заради пандемията

Майкъл О'Нийл подаде оставка като мениджър на националния отбор на Северна Ирландия след осем години начело на тима, а причината е липсата на реален календар на ФИФА заради върлуващата пандемия от коронавирус, съобщи Ирландската футболна асоциация днес.

О'Нийл, който вече е в Стоук Сити от английската лига Чемпиъншип, трябваше да води тима на Северна Ирландия на баражите за Евро 2020 срещу Босна и Херцеговина на 26-и март.

Заради пандемията обаче плейофите за последните четири места за Европейското все още не са се разиграли, а и самото първенство е преместено. Натрупването на календара и приоритета на УЕФА да изиграе най-напред националните шампионати избутва баражите от Лигата на Нациите за момента за неустановени дати.

"В момента е най-доброто време да подам оставка, каза 50-годишният О'Нийл. Първо обмислих внимателно тази стъпка, а после в детайли дискутирах ситуацията с хората от Ирландската ФА и заедно смятаме, че най-подходящият момент да се махна е точно сега. Наистина бях запленен от възможността да водя Северна Ирландия в баражите и да спечелим място на Европейското. В тази ситуация не мога да чакам толкова".

Майкъл О'Нийл пое отбора през 2011-а година и успя да ги класира на Европейското във Франция през 2016-а година, което беше и най-сериозното им постижение от участието на Мондиал 86 в Мексико насам. Там дори прескочиха групата и стигнаха до осминафинал, където бяха отстранени от съседите от Уелс.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти